Erre Michael Gove, brit környezetvédelmi miniszter hívta fel a figyelmet – írja a theguardian.com. 2014-ben a Sheffield Egyetem kutatói azt mondták, hogy az Egyesült Királyság mezőgazdasági területeinek talajaiban 100 évre elegendő termőképesség maradt, egy évvel később viszont egy ENSZ-szóvivő ezt a becslést jelentősen leszűkített.

A környezetvédelmi miniszter szerint ez tulajdonképpen a helytelen gazdálkodás következménye, mivel az utóbbi évtizedekben vegyszerekkel telítették, nehéz gépekkel tömítették a talajokat, és az intenzitás fokozásával ártottak a biodiverzitásnak.

A talajok termőképességének csökkenése sajnos világjelenség, mivel a rendelkezésre álló talajok egyharmada degradálódott. Ezért a jövőben semmiképpen sem szabad szorgalmazni az utóbbi évtizedekben alkalmazott gazdálkodási formákat. Az angol miniszter hangsúlyozta, hogy a talajtermékenység kimerülése, sőt drasztikus csökkenése is beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

talaj

A helytelen gazdálkodás következménye a talajok degradációja – fotó: Shutterstock

„Az országok helyreállíthatják a háborús károkat, kiléphetnek az EU-ból, de egyetlen ország sem képes ellenállni a talajtermékenység elvesztésének” – mondta Gove. A talajok megmentése érdekében, az Egyesült Királyságban létrehozták a Fenntartható Talajok Egyesületét (SSA), amelynek fő feladata – valamennyi érdekelt összefogásával és állami támogatással – a talajdegradáció megállítása és visszafordítása lesz.

Gove bízik abban, hogy a Brexit nyomán az Egyesült Királyság a saját igényeinek megfelelően alakíthatja az agrárpolitikáját, és ismét a világ egyik vezető agrárgazdasági központjává válhat, nagyobb gondot fordítva a talajok termőképességének megőrzésére, illetve javítására. Ebben Magyarországnak is mindenképpen célszerű lenne követnie az angol példát.