A Cseber 2003-ban kezdte meg tevékenységét, és mára a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek és a csávázott vetőmag zsákok leadása és átvétele már minden érintett számára könnyen elérhető szolgáltatás. A Cseber természetesen szoros partnerségben dolgozik a területen működő cégekkel, több, mint 150 gyűjtőhelyet üzemeltetnek, nyitottak az új technológiákra, és a BASF fenntarthatósági konferencián is komoly vállalásokat tettek.

Cseber

Justin Viktor (Agroinform): Mondanál néhány konkrétumot akkor arról, hogy mi a helyzet ma a göngyöleg visszagyűjtés területén?

Fenyvesi Rita (Cseber Nonprofit Kft.): Minden évben szeretnénk többet visszagyűjteni, mint az előző évben. Ez az éves bővülés tavaly a pandémia miatt nem annyira sikerült. Nagy mértékben megnövekedett ugyan a kibocsátás, de van egy olyan érzésünk, hogy 2020 tavaszán volt egyfajta pánikfelvásárlás, amikor nagyon sokan több terméket vásároltak, mint amennyit fel tudnak használni. Bízunk benne, hogy a mi növekedésünk azért maradt el, mert sok tavaly vásárolt termék még nem került felhasználásra.

Fenyvesi Rita

Fenyvesi Rita a Cseber képviseletében előadást tart a BASF fenntarthatósági konferencián. Fotó: BASF

JV: Szerintem sokan akarják nagyon gyorsan elfelejteni, hogy mennyi WC-papírt vettek tavaly márciusban, és gondolom, hogy nemcsak ez volt jellemző.

FR: Megmondom őszintén, hogy először akkor ijedtem meg, mikor már alaposan benne jártunk a pandémiában, és egyszer csak kaptam egy telefont az egyik gyűjtőhelyünktől, hogy ők most bezárnak és nem tudnak gyűjteni, mert mindenki elkapta a koronavírust. Akkor megijedtem, hogy úristen, nehogy minden gyűjtőhely bezárjon, mert akkor hogyan fogjuk összegyűjteni a göngyölegeket. Nagyon örülök, hogy ez nem történt meg, és bízom benne, hogy nem is fog megtörténni a negyedik hullám során sem. Bízom benne, hogy jobb lesz, mint ami tavaly volt.

Cseber

JV: Kérlek, mondj pár szót a vállalásokról, amikről beszéltél az előadásban.

FR: Három vállalást jelentettünk be, melyek közül az első az, hogy elérjük a 75 százalékos visszagyűjtési arányt 2025-re. Ezt annak fényében kell nézni, hogy a 2020-as évben 65 százalékos visszagyűjtési arányt értünk el műanyagból. Ezt szeretnénk 75 százalékra emelni az EU-s célkitűzéseket követve. Ehhez – ahogy a konferencia résztvevőinek is elmondtam – egyfajta kultúraváltást kell generálni, tehát olyan szereplőket is be kell vonni a gyűjtésbe, akik eddig ebben nem vettek részt, és új szokásokat kell kialakítani a gazdálkodók szintjén. Ez időbe telik, ezért létrehoztunk egy külön programot is, melynek neve: Három a magyar igazság, ami arra utal, hogy háromszor kell kiöblíteni a növényvédőszeres göngyölegeket, és úgy kell visszahozni őket a gyűjtőhelyünkre.

növényvédőszeres göngyöleg gyűjtés

A második vállalás értelmében a Croplife Europe szervezet a tagjain keresztül, például a Magyar Növényvédelmi Szövetségen és a BASF-en keresztül egymillió embert kíván továbbképezni illetve tájékoztatni az egészségvédelem, a munkavédelem, a vizek védelme, és a környezetvédelem témaköreiben. A vonatkozó üzeneteket a Cseber is a közvetíti majd kampányaiban és üzeneteiben a termelők felé, a már említett 75 százalékos céllal és a háromszori kiöblítéssel egyetemben.

hulladék

A harmadik vállalás arról szól, hogy a 2030. évre a gazdálkodók 100 százaléka számára egész Európában elérhető legyen a zárt rendszerű, vegyszeráttöltő berendezés (CTS). Az easy connect rendszer fejlesztését a BASF kezdte el, és mára igazi giga-projektté vált. Egyre több cég kapcsolódik be, melyek vállalják, hogy támogatják az easy connect kupakot és az easy connect áttöltő berendezést. Ebben a kupakban nincs fólia, ami hulladék szempontból nagyszerű és ugyanolyan anyagból lesz, mint maga a kanna (HDPE).

Az easy connect a Cseber számára nagy előrelépés lesz, mert a használatával csodálatosan ki lehet majd öblíteni a göngyölegeket anélkül, hogy ránk csöpögne bármi, vagy különösebben fárasztó lenne maga a folyamat. Nagyon remélem, hogy 2024-ben a gyűjtőhelyeimen már ilyen kupakokkal fogok találkozni Magyarországon.

A teljes interjút meghhalgathatod az alábbi lejátszóra kattintva:

A BASF fenntarthatósági konferenciájáról készült tudósítások itt érhetők el: első rész, második rész, harmadik rész.