Teljesen kiszáradt a Karasica-patak, így Szederkény, Máriakéménd, Kátoly, Belvárdgyula, Hásságy és Olasz lakóinak mostanában nem kell tartaniuk az árvíztől, írja a bama.hu.

A trianoni békediktátumban még hajózható folyóként szerepelt a patak, egy évtizede pedig még mederrendezésre volt szükség.

A Karasica-patak (horvátul: Karašica, régi középkori neve: Karassó-folyó) Baranya megyében, a Kelet-Mecsek lábánál, Fekedtől keletre ered. A patak forrásától 2 km-t halad délnek, ezután nyugatra indul. Lovászhetény közelében ismét délnek fordul, majd Magyarbólytól dél-délkeleti irányban halad. Illocska után átlép Horvátországba és Pélmonostornál a Báni-hegység északkeletnek téríti. A horvát-magyar határ mellett fut végig Kiskőszegig, ahol a Dunába torkollik. A Karasica-patak vízgazdálkodási szempontból az Alsó-Duna jobb part Vízgyűjtő-tervezési alegység működési területéhez tartozik. (Wikipedia)

Az utóbbi időben legtöbbször észrevétlenül csörgedezett a festői patak, azonban a korábbi veszélyes árvizeket ellensúlyozva idén, ahogy az országban több vízfolyás is, teljesen kiszáradt.

Csordogálásból özönvíz

Legutóbb 12 éve okozott komolyabb kárt a Karasica, akkor kétszáz szederkényi segédkezett éjszaka a katasztrófavédelemnek homokzsákokkal védekezni, mert a medréből kilépő, 80 méter szélesre duzzadó víz épületeket veszélyeztetett: az iskola, élelmiszerbolt és lakóépületek is megközelíthetetlenné váltak. A polgármester szerint több tízmilliós a kár.

A patak nagy esőzésekkor többször is kilépett a medréből Szederkénynél, de az északabbra eső halastavakból leengedett víz is képes hirtelen vízhozam-növekedésre.

Borjád-Nagybudmér között az út alatti áteresz – videó: Eckhardt Antal

A vízügyi szakemberek szerint a vízgyűjtő területeken esett hatalmas mennyiségű csapadék, és a túltelített, több vizet elnyelni képtelen föld miatt öntött ki a patak.

Indexkép: Pixabay