A Svéd Agrártudományi Egyetem és az Iráni Műszaki Egyetem közös kutatásában a korszerű és hagyományos, régi búzafajták nitrogénfelvételét vizsgálták. Egyöntetűen azt állapították meg, hogy a hagyományos (régi) fajták a nitrogént jobban hasznosítják, nitrogénszegény körülmények között azt jobban fel tudják venni.

búza

A régi fajtáknál főleg azok sajátos gyökérrendszerével magyarázták a jobb nitrogén-hasznosulást. – fotó: Shutterstock

A kutatók most azon dolgoznak, miként lehetne a régi fajták jobb nitrogén-hasznosítási képességét az új, nagy hozamú fajtákba bevinni. Ha ez sikerül, akkor kisebb nitrogénadagok alkalmazása esetén is jobb terméseredményeket lehetne elérni. Ez legalább ugyanakkora előnyt jelentene, mint az, hogy kisebb nitrogénadagokkal dolgozva a talaj- és felszíni vizekbe történő tápanyag-kimosódás mértéke is csökkenne – a műtrágyázással járó közismert környezetkárosító hatásokat mérsékelve.