Hazánkban a figyelem a M. sisnenis-re (energianád) energiatermelési céllal jön szóba. A vele rokon M. giganteus (kínai nád, kínai fű) nagyra növő fűféle, melyet energianövényként évente 2-3 alkalommal lehet „aratni".

Ezért is érdekes a növény új felhasználhatósági területe, jelesül vele az erózió megakadályozása. Az erózió elleni küzdelemben régóta számos módszer ismert, így a lejtős területeken a helyes táblásítás, az egész éves talajborítást lehetővé tevő vetésszerkezet, a lejtő irányára merőleges szintvonalak mentén történő talajművelés és gyepsávok alkalmazása.

Lényegében ez utóbbi módszer módosítása fűződik az amerikai kutatók nevéhez, amikor is felfigyeltek a Miscantus sövények erózió elleni felhasználására. A szántók szélén a Miscanthusból álló sövény ugyanis nagy hatékonysággal akadályozza meg a vízelfolyást, amellyel elejét lehet venni az erózióinak és a vízminőség romlásának.

A módszer jobb alkalmazhatóságához a kutatók 13 éven keresztül azt vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak az ilyen sövények a széles vagy keskeny sorú hagyományos művelésű kukoricatáblákon és a no-till rendszerű gyapotültetvényekben. A 5%-os lejtésű, 20 m hosszúságú táblák alsó végénél a növényből összefüggő sövényt alakítottak ki, mely alkalmasint 90 cm szélességre kiterebélyesedett. Ezt 150-190 cm magasság elérése után évente kétszer-háromszor visszavágták. Megfigyelték, hogy a sövény életkora növekedésével egyre több üledéket, hordalékot fogott fel (ahogy mondták: csapdázott).

A hagyományos művelésű táblákon több talajszemcsét fogtak fel, mint a no-till táblákon (feltehetőleg azért, mert ez utóbbinál az erodált talajrészek apróbb szemcsékből álltak). Az ultrakeskeny sorú táblákról a sövények az erodált üledék közel 90 %-át, a no-till táblákról viszont csak 50 %-át fogták fel. Ennek ellenére az akár sövénnyel ellátott, akár sövény nélküli no-till táblákról a tényleges talajveszteség sokkal kisebb volt, mint a sövénnyel ellátott vagy anélküli hagyományos művelésű táblákon.

A „talajcsapdázás" hatékonyságát növelni lehet, ha a visszametszés után a nyesedéket a sövényben felhalmozva hagyják.