Bolygónk művelhető területe összesen 1,87 milliárd hektárt tesz ki, 15-20 százalékkal többet az eddigi becsléseknél. A növekedést az okozta, hogy korábban sok területet pontatlanul térképeztek fel, illetve másokat lehagytak a térképről. Az USGS tanulmány műhold felvételek és big-data elemzések alapján készült, és része egy NASA által finanszírozott projektnek, amely nagy pontosságú adatokat szolgáltat a mezőgazdasági területekről és a vízfelhasználásról.

A legfrissebb adatok szerint Indiában van a legtöbb termőföld, mégpedig 179,8 millió hektár, majd az Egyesült Államok és Kína következik 167,8 illetve 165,2 millió hektárral. Oroszország a negyedik, ugyanakkor Dél-Ázsia valamint Európa a világ kenyereskosara, hiszen néhány országuk területének 80 százaléka művelhető. Összehasonlításképpen, az USA és Kína területének csak ötödén folyik mezőgazdasági termelés.

Földünk értékes termőterületei – Fotó: Syngenta Blog

„Felbecsülhetetlenül értékes a földterületek pontos elhelyezkedésének és minőségének ismerete a gazdálkodás jövőjének megtervezéséhez”

– nyilatkozta Prasad Thenkabail, USGS kutató geográfusa.

Az ENSZ egy nemrégiben készült jelentése szerint az éhínséget elszenvedők száma a tavaly emelkedett a legnagyobb mértékben a 21. század kezdete óta. A politikai konfliktusok és az éghajlatváltozás bizonyos régiókban megakadályozzák az élelmiszerekhez való hozzáférést, ugyanakkor sokak szerint kérdéses, hogy Föld bolygó képes lesz-e a következő évtizedekben eltartani az intenzíven növekvő népességet.