A szomorú Tarna-dosszié

A nyáron sajnálatos módon rengeteget kellett foglalkoznunk a kiszáradó Tarna-folyó/patak ügyével, ami hamar jelentős országos botránnyá dagadt, melybe a politikától kezdve a természetvédőkön keresztül a borászati vállalatokig sok mindenki megszólalt. Most úgy áll az ügy, hogy a szakértői vélemény is hamarosan elkészül, erre két hónap vizsgálati időt kapott a Tarna folyó kiszáradásának ügyében a kirendelt szakértő - írta meg az index.hu. Neki az év végéig kell megállapítania, hogy pontosan mekkora és milyen mértékű kár keletkezett a a Tarna flórájában és faunájában a debrői Tóth és Tóth borászat által megvalósított vízkivétel miatt. Ahogy a greenfo.hu portál találóan megállapította: "Az erkölcsi ítélet már megvan, a büntetőjogira még várni kell."

A magukat Tarna-védőknek nevező a kezdetektől a Tarna megmentése mellett elkötelezett szervezet azt is elárulta, hogy az említett borászat semmifajta kárenyhítést nem kísérelt meg, és a helyi gazdák megsegítésében sem vettek részt.

A rendőrség egyelőre még nem zárta le a nyomozást, a nyáron történt események ügyében, és hivatalosan még gyanúsítottakat sem neveztek meg - ha egyáltalán meg fognak valaha. A Greenfo friss információi alapján a kiderült néhány érdekességet a hatósági eljárásról. Azt írják, hogy "a szakértőnek arról is nyilatkoznia kell majd, hogy az okozott károk mely része végleges és melyik részét lesz képes rehabilitálni a több hónapon keresztül Aldebrő alatt csontszáraz, mára viszont már újra vizet – még ha kevés vizet is – szállító Tarna meder."

A nyáron sajnálatos módon rengeteget kellett foglalkoznunk a kiszáradó Tarna-folyó/patak ügyével, ami hamar jelentős országos botránnyá dagadt.

A nyáron sajnálatos módon rengeteget kellett foglalkoznunk a kiszáradó Tarna-folyó/patak ügyével, ami hamar jelentős országos botránnyá dagadt. Kép: Egerhírek

Engedély sem volt a vízkivételre?

A Greenfo nem kevesebbet állít, mint hogy az például már bizonyos, hogy a borászatnak a vízkivételre nem volt érvényes engedélye. Valamint azt is állítják, hogy a vízkivételhez használt két – jelenleg is bűnügyi zár alatt lévő – szivattyú közül

"A nagyobb méretű szivattyúnak önmagában is jelentősen nagyobb a vízkivételi kapacitása, mint a Tarna aszályos időszakban mért vízhozama, így önmagában ennek a szivattyúnak a használata is lényegében azonnali, teljes vízhiányt okozott."

Emellett azonban a szintén illegálisan emelt gáton átbukó “maradék víz” kivételéhez a borászat még működtetett egy második, kisebb teljesítményű vízkivételi eszközt is. További hír tőlük, hogy a hatósági eljárás során megállapítást nyert, miszerint az érintett borászat menedzsmentje – ahogy a jog fogalmaz – semmifajta “tevőleges megbánást” nem tanúsított. Ennek a ténynek azért lehet jelentősége, mert az úgynevezett “tevőleges megbánás” gyakorlása még akkor is enyhítő körülmény lehet, ha valakit egy katasztrófa előidézésében csak részfelelősség terhel. Az egyik környékbeli Tarna-védő aktivista arról számolt be, hogy az őszi feldebrői bornapokon a borászat munkatársai arról beszéltek: főnökeik többször elmondták nekik, hogy

“Nyugodjanak meg, egyenként fogják levadászni azokat, akik beleköptek a levesükbe és a Tarna szivattyúzásának ügyét bolygatják”

A Greenfo azt is megállapítja: "Úgy tudjuk megállapítást nyert az is, hogy a borászat a meder teljes kiszáradása után semmifajta kárenyhítést nem kísérelt meg."

(Forrás: greenfo.hu, index.hu)