A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint az új hulladékgazdálkodási rendszer hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat. A drágulás a gyártókat és termékeiket eltérő mértékben érinti, attól függően, hogy milyen anyagokat használnak a csomagoláshoz, és mekkora mennyiségben – írja a vg.hu.

élelmiszer

Az élelmiszer-csomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő 2024-re érvényes díjak mértékét a kormánynak november végéig kell kihirdetnie – fotó: pixabay.com

Európai szinten is kiugróan magasnak számítanak a díjak

Ha a csomagolások után jövőre fizetendő díjak emelkednek, akkor tovább drágulhatnak az élelmiszerek. Az élelmiszer-csomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő 2024-re érvényes díjak mértékét a kormánynak november végéig kell kihirdetnie. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak magas mértéke hidegzuhanyként érte.

A gyártók el szeretnék érni, hogy a kormány az európai szinten is kiugróan magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra további költségnövekedést, mert az az élelmiszerárak- és az élelmiszer-infláció szintjében is megjelenhet

– fogalmazta meg az aggályait a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.

Az Európai Unióban a tagállamoknak egységes keretszabályok alapján kell működtetniük a hulladékgazdálkodási rendszerüket, annak érdekében, hogy magas szinten valósuljon meg a hulladékok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása.

Az új hazai rendszerben a korábban a vállalkozásoktól hasonló céllal beszedett (akkor még termékdíjnak nevezett) tételekhez képest az új EPR-díjak kiugróan nagy mértékben, akár az öt-kilencereszesükre emelkedtek. Szinte valamennyi csomagolóanyag esetében nálunk kell a legmagasabb díjakat fizetni, ezzel Európa egyik, ha nem a legdrágább és hulladékgazdálkodási rendszere jött létre Magyarországon. Egyes szakértői számítások szerint a csomagolási hulladékok megfelelő és korszerű kezelése akár feleekkora költséggel is megoldható lenne.


Emelkednek az átadási árak

Az élelmiszergyártó vállalkozásokat a drasztikus díjemelkedés teljesen váratlanul, év közben érte, akiket a megemelkedett költségek az átadási áraik emelésére kényszerítenek, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-infláció mértékéhez is.

A drágulás a gyártókat és termékeiket eltérő mértékben érinti, attól függően, hogy milyen anyagokat használnak a csomagoláshoz, és mekkora mennyiségben

– írja az Élelmiszergyártók Szövetsége.

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége összehasonlításképpen megjegyezte, hogy amíg  Ausztriában az élelmiszergyártók a beszerzett alapanyagok vagy akár a szállítási műanyag gyűjtőcsomagolások kilogrammja után nagyjából 70 forintnak megfelelő összeget fizetnek, addig a hazai cégek ugyanezért 219 forintot kell fizetnie. Csehországban ugyanennek a díjnak a mértéke kilogrammonként körülbelül 37 forint.

hulladék

Cél, hogy kevesebb hulladék képződjön – fotó: pixabay.com

A szennyező fizet

Raisz Anikóaz Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára az új hulladékgazdálkodási rendszerről a vg.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, emelkedjen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag aránya, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

Július 1-jétől a hulladékgazdálkodást az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi.

Ezzel egyidejűleg létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a szennyező fizet elve alapján a gyártóknak jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez.

Több ágazat is problémásnak látja az EPR rendszert

Korábban már írtunk arról, hogy az új hulladékgazdálkodási rendszert több ágazat is problémásnak találja: