Napjainkban igen komoly megoldandó problémát jelent, hogy a napelemeket nagyon nehezen lehet újrahasznosítani, hiszen a folyamat során mérgező anyagokkal kell dolgozni. Erre a problémára talált megoldást az olasz 9Tech nevű startup cég. Módszerükkel a napelemek alkatrészeinek 99 százalékát lehet újrahasznosítani.

Az alapvető problémát az jelenti, hogy a napelemek többsége szilícium-nitriddel bevont lapkákból áll. Ezek felületére ezüstből és rézből nyomtatnak vezetőket, az egységet pedig olyan ragasztóval fixálják, ami megóvja őket a nedvességtől. Ezután az egészet edzett üveglapok közé helyezik, a konstrukció pedig végül egy alumíniumkeretben foglal helyet.


Ahhoz, hogy a panelt újra lehessen hasznosítani, először a ragasztót kell eltávolítani, ami nem könnyű feladat. Égetéssel eltávolítható ugyan, azonban az égés közben mérgező gázok keletkeznek, és a drága alkatrészek, mint például az ezüst kinyeréséhez is mérgező anyagokra, hidrogén-fluoridra és salétromsavra van szükség. Ezért a panelek inkább a hulladéklerakókban végzik.

A 9Tech módszere szerint az üveg és az alumínium eltávolítása után egy 400 Celsius-fokra felfűtött kemencébe teszik az egész szerkezetet, ahol elpárolog a polimer. Ezt a gőzt egy szűrővel fogják fel, míg a kemence hőjét újrahasznosítják. Ezután egy sor szűrőn és szitán megy keresztül a maradék anyag, ennek során mechanikusan távolítják el a rezet, és szerves savat használnak az ezüst visszanyerésére. A szilíciumot eközben egy háló fogja fel, így végül azt centrifugálással könnyen el lehet távolítani a többi anyagtól. A cég szerint így az ezüst 90 százaléka, a szilícium 95 százaléka és a réz 99 százaléka nyerhető vissza.

Az eljárás költségesebb, mint a jelenlegi megoldások, viszont környezetbarát módon nyerhetők vissza az anyagok. A cél napi 800 panel feldolgozása.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Pixabay