Magának a kártevőnek évente 2 nemzedéke van, nagyobb kárt mindig a második nemzedék tesz. Egy-egy nőstény 200-250 tojást rakhat le a levelekre és a gyümölcsre. Az ellene való kémiai védekezés mellett mind nagyobb figyelem fordul a természetkímélő biológiai védekezésre. A kártevő elleni biológiai védekezésben jól bevált és ezért széltében elterjedt – főleg az USA-ban – az almamoly-granulovirus (CpGV), mely  a kártevő természetes kórokozóját, a vírust tartalmazza. Amerikai és svéd kutatók közös kutatási projektben azt vizsgálták, hogy hogyan lehet  a sörélesztő és barna cukor – mint táplálkozást serkentő – stimulánsok kipermetezésével  a kártevőket a rovarvírussal intenzívebb „kontaktusra rávenni”. A készítmény egyik nagy hátránya, hogy UV-fény hatására hatékonyságuk csökken, részben azzal is, hogy a lárvák a kelés után befúrják magukat a gyümölcsbe táplálkozás céljára.

almamoly

fotó: sun.ac.cz

A vírus/élesztő/cukor-kombinációk bizonyultak a legjobbnak a nagyméretű almaültetvényben végzett kísérletek során. A jelenségnek az lehet a kézenfekvő magyarázata, hogy a cukor az élesztő növekedését serkenti, miáltal táplálkozást serkentő (stimuláló) illékony anyagok a lárvákat a vírussal „kontaktusba” hozzák, ezzel pedig a lárvamortalitás mértéke jelentősen megnő. A kedvező eredményekre támaszkodva más táplálkozásserkentőket (körteészter, kukoricaszár-szirup) keresnek, illetve egyéb élesztőfajokat is bevonnak a vizsgálatba, sőt, más rovarkártevők ellen is kipróbálják ezt a módszert. Mindez nemcsak a gazdaságos almatermesztés érdekeit szolgálja, hanem az iménti biológiai védekezési mód hatékonyságát növeli, azaz a vegyszermentes védekezést, ezzel pedig környezetünk hatékony védelmét is szolgálja.