Látszólag a gazdákat segíti, valójában azonban hosszú távon súlyosbíthatja a mezőgazdasági termelés vízhiányát a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását célzó, 2020 novemberében beadott javaslat – közölte a WWF Magyarország.

A törvényjavaslat eltörölné a mezőgazdaságban öntözési céllal használt talajvízkutak létesítésének és üzemeltetésének engedélyezését azokon a területeken, ahol az öntözés felszíni vízből nem megoldható.

A szervezet úgy véli, vissza kell vonni a javaslatot, helyette a fenntartható vízgazdálkodást ösztönző szabályozási és agrártámogatási koncepció kialakítására lenne szükség.

öntözés

A WWF szerint a törvényjavaslat a vízkészletek túlhasználatát vagy éppen pazarlását tenné lehetővé – fotó: MTI/Balázs Attila

A jelenlegi szabályozás vízjogi engedélyhez köti a mezőgazdasági öntözési célú kutak létesítését, a vízgazdálkodási törvény módosítására tett javaslat azonban bizonyos feltételek mellett eltörölné ezt az engedélyezési eljárást és csupán bejelentési kötelezettséget írna elő. Az indoklás szerint a lépésre azért van szükség, hogy csökkenjenek a gazdákra háruló adminisztrációs terhek.

Évről évre egyre súlyosabb a vízhiány és az aszálykárok növekednek. Az aszályos időszakok gyakoribbá válása és a csapadékeloszlás kiszámíthatatlansága már ma is megkeseríti a gazdák életét. Ezek a folyamatok óriási kockázatot jelentenek a mezőgazdaság számára.

Mint írtáák, a biztonságos mezőgazdasági termeléshez vízpótlásra van szükség, de nem mindegy, hogy a vizet honnan és miből pótoljuk. A szóban forgó törvényjavaslat a vízkészletek túlhasználatát vagy éppen pazarlását tenné lehetővé olyan aszályos időszakokban, amikor ezekkel takarékosan kellene bánni.

vízgazdálkodás

A szervezet támogatná a gazdákat, hogy takarékosan és fenntartható módon gazdálkodjanak a lehulló csapadékkal – fotó: MTI/Balázs Attila

A szervezet szerint jogszabályokkal és agrártámogatásokkal a víz megtartására kellene ösztönözni a gazdákat. Támogatni szükséges őket abban, hogy takarékosan és fenntartható módon gazdálkodjanak a lehulló csapadékkal és a földeken megjelenő belvízzel. Az öntözés csupán egy tüneti kezelése a szárazodásnak, és sokszor még inkább elmélyíti a vízhiány problémáját.

A WWF kifogásolja, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt nem zajlott széleskörű egyeztetés az érintettekkel, különösen a vízhiányos területeken tevékenykedő gazdákkal. Szerintük részletesen vizsgálni kellett volna a környezeti és társadalmi hatásokat, továbbá szükséges lenne összhangba hozni a módosított törvényt az uniós és hazai jogszabályokkal.