A gyártó, a Remilk az izraeli egészségügyi minisztériumtól alapos vizsgálatot követően kapott engedély értelmében az első olyan állatmentes tejfehérjegyártó cég lett, amely a termékeit forgalmazhatja Izraelben. A precíziós erjesztéssel előállított alternatív tej értékesítésének lehetősége Aviv Wolff, a Remilk vezérigazgatója és társalapítója szerint „ajtót nyit a kiváló minőségű és tápláló, állatmentes tejtermékek bevezetése előtt". A szakember szerint ez a fejlemény nem csak a Remilk, de az egész globális alternatív fehérjeipar számára meghatározó – írja a nettomorrow.hu.
A vállalat által kikísérletezett laboratóriumi tejtermékgyártás drámaian növeli a termelés hatékonyságát. Az új módszer a történelemben először teheti lehetővé a tehenek költséghatékony kiváltását az ipari méretű tejfehérje-előállításban anélkül, hogy az az íz, a funkcionalitás, vagy a tápérték rovására menne.
A termék állítólag megkülönböztethetetlen a természetes tejtermékektől, és alapvető fontosságú az olyan tejtermékek, mint a sajt, a joghurt és a tejszín autentikus ízének és állagának kialakításához – tehenek nélkül.
A Remilk tudóscsoportja ezt úgy érte el, hogy lemásolta a tehénből származó géneket, amelyek a tej előállításának kódját tartalmazzák. Ezt követően ezeket a molekuláris utasításokat beillesztették egy mikrobába, hogy aztán a fehérjéket előállító erjesztési folyamatban használják fel. Az eredmény egy új tej, amely egészségesebb és etikusabb is, mivel nem kell élő állatokat felhasználni.
Dr. Ori Cohavi, a vállalat társalapító-technológiai vezetője szerint a Remilk K+F csapatának áttörő sikerét az adja, hogy sikerült egy, vitaminok és enzimek kis mennyiségben történő előállítására használt technológiát alkalmassá alakítani az egyik legfontosabb és legminőségibb élelmiszeripari komponens előállítására. A tejfehérje ipari méretekben történő előállítása révén a vállalat gyakorlatilag képessé vált „a tejpiac átformálására".