Magyarországnak, mint tradicionális agrárországnak a mezőgazdasági tevékenységek közül kiemelten fontos részterülete a növényvédelem - jelentett ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a XVII. Növényorvos Napon, szerdán, Budapesten.

alma

Integrált növényvédelmi módszerek alkalmazása szükséges ot, ahol növényi terméket állítanak elő – fotó: pixabay.com

A növényvédő szakemberek szerepe alapvető fontosságú

Az államtitkár kiemelte, a növényvédő szakember szerepe és az élelmiszerlánc minden szegmensére kiható felelőssége alapvető fontosságú.

A munkatársak szakmai együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása szükséges azokon a területeken, ahol növényi terméket állítanak elő.

A biztonságos élelmiszerellátás a cél

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy a növényvédő szerek használatát mérsékelje, ami hazánk uniós kötelezettsége is.

Hozzátette, a gazdálkodókkal, termelőkkel szemben folyamatosan erősödő társadalmi elvárás a környezet megóvása, az élővilág és a természet védelme.

Az agrártárca támogatja, hogy a gazdálkodók számára minél szélesebb körben álljon rendelkezésre biztonságosan felhasználható növényvédelmi technológia, a biztonságos élelmiszerellátás érdekében - hagsúlyozta Nobilis Márton.