A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások is. A magas termés eléréséhez, megfelelő védelemre és jó kondícióra van szükség. A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állít minket, az enyhe hőmérséklet, és a régen várt csapadék nem csak a kultúrnövényeknek, de a gombák fertőzésének is kedvez.

Az őszi vetésű kalászosoknak – legyen az búza vagy árpa vagy más egyéb – számos betegsége/kórokozója van, és a fajták fogékonysága jelentős mértékben eltér egymástól. Az ellenálló fajtákban ritkábban jelennek meg a kórokozók okozta tünetek, de olyan fajta nem létezik, ami minden ismert kórokozónak ellenáll.

Őszi árpa esetén, az őszi időszakban súlyos lisztharmat és hálózatos levélfoltosság tüneteket figyelhettünk meg az állományokban (1-2. ábra). Ha ősszel nem történt védekezés az első permetező feltöltéssel, mindenképpen az árpa táblákra kell kimenni, hogy minél előbb megszüntessük a súlyos fertőzések kialakulását (ha már nem késtünk el).

A fungicides védekezés esetén mindenképpen olyan készítményt válasszunk, amik hatékonyak a komplex fertőzések ellen. Nagyon kevés olyan készítmény van, ami egyszerre kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat és a hálózatos levélfoltosság ellen is. Illetve érdemes odafigyelni, hogy a kezelés idején és azt követően a nap hátralévő részében milyen időjárás van, mert például az alacsony napi középhőmérsékletek jelentősen lecsökkentik a klasszikus triazolok hatékonyságát.

lisztharmat hálózatos levélfoltosság

1-2. ábra: lisztharmat és hálózatos levélfoltosság őszi árpán – fotó: Syngenta Kft., 2023.03.14.

Az őszi búza esetében, ha korai vetésről beszélünk a legfontosabb betegségek, mint pl.: a lisztharmat (3. ábra), már ősszel is erős fertőzési nyomással jelentek meg a fogékony fajtákban. A korai megjelenés mellett egyértelműen megfigyelhető, hogy az enyhe tél okán a sárgarozsda vagy a lisztharmat is könnyedén áttelelt. Szükséges és indokolt is a járványszerű tünetmegjelenés megakadályozására, hogy korán és jól megválasztott készítménnyel kezdjük meg a tavaszi lombvédelmet. A szeptóriás levélfoltosság (4. ábra) kialakulásának jelenleg nem kedvez az időjárás, ezért csak észlelési szinten van jelen, elsősorban a mélyebb fekvésű és/vagy fogékony fajták állományaiban.

lisztharmat szeptóriás levélfoltosság

3-4. ábra: balra lisztharmat, jobbra szeptóriás levélfoltosság őszi búzán – fotó: Syngenta Kft., 2023.02.20.

Minden kalászos kultúra esetében, ha kórokozók elleni védelemről beszélünk, a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk felvenni a küzdelmet a kórokozókkal szemben bármilyen hatóanyagról is beszélünk akkor, ha a fertőzés kialakulása vagy korai szakaszában történik a kezelés. Ha megtörtént a fertőzés, nagyon ritkán fordul elő, hogy nem tapasztalható sejtkárosodás, de a gyógyító jellegű kezelések esetén az időzítésnek is kulcsszerepe van.

A Syngenta ajánlatában, ha korai védekezésről van szó az árpa és a búza technológiában jelentős eltérés van. Az őszi árpában korai kezelésre, a korábban említett komplex helyzet miatt a lehető legjobb megoldást javasoljuk, ennek megoldására az Elatus Era a legjobb választás. A gyári kombináció biztosítja a legfontosabbat, a kiemelkedő hatékonyságot, széles hatásspektrumával egyszerre tudunk védekezni az árpában megtalálható korán fellépő kórokozók ellen.

A búza esetében korai védekezésre a Syngenta javaslatában két jól ismert ajánlat szerepel. Az Amistar család két tagja az Amistar Prime és az Amistar Era. A Prime egy triazolmentes megoldás, ami elsősorban ideális választás a búza lomb betegségei ellen. A morfolin és a strobilurin hatóanyag jól kiegészíti egymást, és korai védekezésre megfelelő választás, 8 C° alatti nappali hőmérséklet esetén is. Az Amistar Era kereskedelmi és technológiai ajánlat egyesíti az egyik legjobb strobilurint, a jól ismert azoxistrobint, és az egyik legszélesebb hatékonyságú triazolt, a protiokonazolt. Rugalmasan felhasználható ajánlat, mely akár a korai lombvédelemre is megfelelő választás. A kórokozók elleni védekezéseket korán kell elkezdeni, a korábban említett okok miatt, és a megfelelő hatékonyság érdekében jó hatékonyságú és hatásspektrumú készítményeket kell választanunk, amit a Syngenta javasolt technológiájában meg is találnak!

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

syngenta logó