Sajnos a kiadósabb mennyiségű csapadék továbbra is elkerüli az országot, a szárazság és hőség okozta kritikus helyzet pedig egyre csak fokozódik. Különösen a Dél-Alföldön – Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar megye területein.

Van, ahol a kukoricát már semmi sem menti meg

Sok termelő döntött úgy, hogy a kukoricát bebálázza és takarmányként próbálja meg értékesíteni, ami jelen helyzetben a legjobb döntés lehet, hiszen némely öntözetlen és rossz vízgazdálkodású talajba vetett kukoricaállomány már oly mértékben károsodott, hogy egy hosszabb ideig tartó enyhülés és esős időszak sem menthetné meg.

kukorica

Sülnek és száradnak a kukorica levelei – fotó: Lepres Luca

A károsítók közül továbbra is a kártevők okozzák a nagyobb gondot. A kórokozók többségének, mint tudjuk, a száraz, meleg időjárás nem kedvező, így a fertőzés mértéke jócskán a kártételi küszöbérték alatt marad. Habár a hétvégére ígérnek némi enyhülést és csapadékot, nem valószínű, hogy elég lesz egy komolyabb fertőzés elindításához.

A kukoricaállományok a virágzás végéhez közelítenek, már ahol nem sültek le teljesen a növények.  A kártevők sokasodnak a táblákon. Azaz repül a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) 2. nemzedéke, és a hernyók által rágott tövek aránya is emelkedni fog.


A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója is felfedezte a fejlődő csöveket, és a csuhélevelek védelmében károsít. Egyelőre a rágás csak a csövek végén tapasztalható, mégis oda kell figyelnünk erre, mert a fuzáriumos csőpenész (Fusarium spp.) a rágott csővégeken telepszik meg, és onnan terjed tovább.

kukorica

A gyapottok-bagolylepke hernyója már a kukoricacsövek végét rágja – fotó: Lepres Luca

A fuzáriumos csőpenészt sok különböző Fusarium-faj okozhatja. A szakirodalmi források legalább 15, egymástól eltérő fajt említenek, melyeknek eltérő időjárási körülmények az optimálisak a fertőzéshez. Szárazabb időjárás esetén a Fusarium verticilloides a leghangsúlyosabb, míg csapadékosabb időszakban a Fusarium avenaceum kerül előtérbe. A csapadékban gazdag augusztusi és szeptemberi időjárás közepette pedig a Fusarium graminearum erősödik fel.

Azaz összességében elmondható, hogy a legkülönbözőbb időjárási körülmények többségére jut egy olyan faj, amely számára optimálisak a feltételek. Tehát a fertőzés veszélye szinte mindig fennáll.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) imágóinak száma állandósult a növényeken. Jelenleg kopulálnak, és a tojásrakás is tart.

A napraforgóban csökken a kártevők száma

A napraforgó elvirágzott, de a kiegyenlítetlen állományokban találni még néhány virágzásban lévő fejet.

A napraforgó elvirágzott – fotó: Lepres Luca

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi) terjedése megállt, a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) fertőzésének következtében hervadó töveket itt-ott lehet találni. Azonban más levél-, szár- és tányérbetegség még csak észlelési szinten sincs jelen.

A kártevők száma csökkenő tendenciát mutat a napraforgóban. A poloskák továbbra is jelen vannak, de károsításuk nem haladja meg a kártételi küszöbértéket.

Összességében elmondható, hogy növényvédelmi beavatkozás helyett jelenleg a csapadék menthetné meg mind a kukorica-, mind a napraforgó-állományokat.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.