A lehullott csapadék mennyisége igen változó volt, néhol felhőszakadás formájában érkezett, amit akár jég is kísért. A nappali hőmérséklet 25-30°C fok között alakult, és éjszakára sem csökkent le túlságosan. A következő héten folytatódni fog a meleg, szeles, kissé csapadékos időjárás, mindez hozzájárul a fertőzési nyomás erősödéséhez.

Búzában még terjedhet a kalászfuzáriózis

Az őszi kalászosok gyorsan haladnak az érési folyamatban. Az árpának már nincs sok hátra az aratásig, a szemek már a viaszérés stádiumában járnak. Az őszi búza is érik, bár a hőség miatt gyorsabban száradnak a levelei, mint az ideális lenne. A kalászfuzáriózis (Fusarium spp.) terjedésének lehetősége az őszi búza esetében még fennáll, de egyelőre nem alakult ki erős fertőzés. A korábban megfigyelt betegségek terjedése megállt.

árpa

Nem sok van már hátra az árpa aratásáig – fotó: Lepres Luca

A növények öregedése és az aszályos időjárás megállította a levéltetvek (Aphididae) gyors
felszaporodását, ennek köszönhetően fertőzésük stagnál.

A repce már nincs veszélyben

A repcetáblák érésben vannak, a becőkben a magok kifejlődtek és elkezdtek színesedni. A magok mellett a becőszúnyogok és az becőormányosok lárváit is megtaláljuk. Tennivaló már nincs velük, esetleg a következtetéseket vonhatjuk le a fertőzött becők számából. Tekintettel a fenológiai állapotra, már nincs olyan veszély, ami lényegesen beleszólhat a termés mennyiségébe és minőségébe.

repcebecő

Színesednek a magok a becőkben, de mellettük a lárvákat is megtaláljuk – fotó: Lepres Luca

A mezei poloskák megkezdték betelepedésüket a napraforgó-állományokba

A napraforgó már eléri az 50-60 cm-es magasságot, és lassan a csillagbimbós
állapotot is. Betegségek tekintetében lényeges változás nem történt, az alternáriás levél- és
szárfoltosság
(Alternaria solani) terjed az alsó leveleken, de jellemzően gyenge
fertőzést lehet megállapítani.

napraforgó

A napraforgó alsó levelein felfedezhetjük az alternáriás levélfoltosság tüneteit – fotó: Lepres Luca

A kártevők közül a levéltetvek betelepedése (fekete répalevéltetű - Aphis fabae, sárga szilvalevéltetű - Brachycaudus helichrysi) lelassult, és csak lassan éri el azt a szintet, hogy újra szükségessé váljon a permetezés. A folyamatos szemle elengedhetetlen, hiszen közeledik az igen érzékeny csillagbimbós állapot. A mezei poloskák (Lygus spp.) betelepedése is megkezdődött az
állományokba. Egyelőre alacsony népességgel vannak jelen.


A kukorica meghálálta az érkező csapadékot, erősen és gyorsan növekedik. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzása és a lárvák kelése az, amit most figyelemmel kell kísérnünk.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.