Attól tartanak, hogy a növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentése visszaveti majd az élelmiszer-termelést és radikális áremelkedést okoz a legfontosabb termékek esetében – írja a Financial Times.

Állítólag a Bizottságon belül is vannak jelek az aggodalomra. Most olyan államok is a rendelettervezet ellen érvelnek, amelyek egyébként támogatják a zöld elképzeléseket. Ennek oka, hogy szerintük felelőtlenség addig visszaszorítani a növényvédő szerek használatát, amíg nem állnak készen a fenntarthatóbb megoldások.

A rendelettervezet kifejezetten népszerűtlen a kelet-európai országokban, ahol már eleve kevesebb növényvédő szert használnak.

Christiane Lambert, a Copa-Cogeca társelnöke legutóbb azt mondta, hogy a növényvédőszer-csökkentés nem reális elképzelés. Szerinte az is elképzelhető, hogy nem leszünk képesek Európában kielégíteni a fogyasztási igényeket. Mint mondta, fontos, hogy egy ilyen döntés ne politikai alapon nyugodjon, hanem tudományos érveken.

A növényvédő szerek használatának csökkentéséről szóló EU-s rendelettervezetet most szeptembertől tárgyalja az Európai Bizottság, a magyar álláspontról Nagy István agrárminisztert kérdeztük. Az interjú ITT olvasható.

Arról, hogy a növényvédőszer-gyártás hogyan alkalmazkodik az új elvárásokhoz, korábban Hadászi Lászlóval, a KITE Zrt. innovációs főigazgatójával beszélgettünk. Az interjú ITT olvasható.

Indexkép: Shutterstock