Az orchardtech.com.au hírportál rövid ismertetést közöl a világ legapróbb paradicsomáról, amelyet ausztrál nemesítők Hollandiában hoztak létre, és bogyójának átmérője 0,6 – 1,2 cm, súlya pedig 1 gramm.

paradicsom

A vásárlók szeretik a különlegességeket – fotó: unsplash.com (illusztráció)

Szuperédes és sokat terem

A fogyasztók nagyon hamar ráharaptak, és különösen kedvelik, ezért bármilyen magas árat hajlandók megadni érte. Az USA-ban 2,97 dollárt kérnek egy 100 grammos csomagért.

Ugyanakkor, a Tomberry pearl nevű, élénkpiros színű fajta, amelybe a nemesítők bizonyos vad vonalakat is beépítettek, 1 m2-ről 10-15 kg szuperédes (8-9 Brix fok) bogyót képes teremni, sőt a nemesítők a fajta további tökéletesítésén is dolgoznak.

Az érett termést a fürtökkel együtt kell levágni

A kedvező tulajdonságok igénybe vételéért cserébe azonban a Tomberry komoly feladatok elé is állítja a termesztőket. A bogyók kis mérete miatt a kézi szedés nem megoldható, ezért az érett termést a fürtökkel együtt kell levágni, és szárító állványokra akasztani, ahonnan 1-2 nap alatt maguktól lepotyognak, és 6-8 napig frissen maradnak.

Bár a vad vonalak révén a fajta az átlagosnál kevesebb növényvédelmet igényel, de a takácsatkák és a liszteskék komoly károkat is tehetnek az ültetvényekben.

A legnagyobb problémát azonban a növény beporzása jelenti, amelyhez egyrészt nagyon fontos az egy időben történő virágzás és termésképződés beállítása, másrészt – a poszméhek ausztráliai hiánya és a tömött virágfürtök elhelyezkedése miatt – speciális ventilátorokat kellett konstruálni a virágpor pontos befúvására.