A Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó új ciklusában a szőlő-és borágazat hazai támogatására évente 28 millió eurónyi célzott forrás biztosított – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a BorÉrt Borturisztikai Egyesület tematikus napján.

Megújuló támogatási és szabályozási környezet segíti a hazai borászatot.

Megújuló támogatási és szabályozási környezet segíti a hazai borászatot – Fotó: Pxfuel

Miért fontos a Stratégiai Terv?

Az agráriumon belül a szőlőtermelők és borászok számára is új lehetőségeket hordoz az Európai Bizottság felé leadott magyar Stratégiai Terv, illetve figyelniük kell a megújuló európai uniós szabályozást is. Feldman Zsolt a KAP reformjának borágazatot érintő változásairól tartott előadásában megemlítette:

  • több elemükben megváltoznak a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerére,
  • a szőlő fajtahasználatra, a jelölésre és címkézésre vonatkozó rendelkezések,
  • valamint az új szabályok alapján lehetőség van a bor alkoholtartalmának részleges csökkentésére is a teljes alkoholmentesítés mellett.

A szőlő- és borágazat eddigi különálló támogatási rendszere is a KAP Stratégiai Terv részévé válik.


Milyen pályázatok nyílnak a szőlő- és borágazat számára?

Az államtitkár elmondta: óriási érdeklődés van a szőlőtermelők részéről az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvételre, 37.725 hektár szőlőterülettel pályáztak erre a támogatásra. Ökológiai gazdálkodás keretében 1.200 hektár szőlőterületet művelnének az érintettek támogatott módon.  A magyar borok piacra jutásának segítése érdekében belpiaci tájékoztatási tevékenységre és külpiaci promócióra is benyújthatóak majd pályázatok, a támogatási kérelmeket március 12. és április 30. között tervezi a tárca lehetővé tenni.

Ökológiai gazdálkodás keretében 1.200 hektár szőlőterületet művelnének az érintettek támogatott módon

Ökológiai gazdálkodás keretében 1.200 hektár szőlőterületet művelnének az érintettek támogatott módon – Fotó: Pxfuel

Mi történt eddig?

Borászati üzemek fejlesztésére, termékfejlesztésre, borszőlőültetvény telepítéstámogatásra a 2015-ben indult Vidékfejlesztési Program keretében 25 milliárd forintot fizettek ki eddig az ágazat szereplői számára, a további fejlesztési igényeket pedig jól jelzi, hogy a tavaly novemberig nyitva lévő, élelmiszerfeldolgozást segítő beruházási pályázatok keretén belül 50 milliárd fejlesztési igényt jeleztek pályázataikban a magyar borászatok. Ezeknél ütemesen történik a döntéshozatal, már 8 milliárd forint értékben meg is születtek a konkrét támogató döntések.

Az idei borpiaci év kezdetére teljes mértékben megújul az ágazat adminisztrációs rendszere, az elektronikus ügyintézést és adatszolgáltatást egyszerűsítő új informatikai rendszer és szabályozás egyszerűbbé teszi a szőlő-bor ágazat szereplőinek életét – hangsúlyozta Feldman Zsolt.