Az agrártermékek versenyképessége nagyban függ a feldolgozottság mértékétől és minőségétől – minél inkább növelhető a termék hozzáadott értéke, annál nagyobb jövedelmezőséget biztosít. A pályázati felhívás alapján az élelmiszeripar és a feldolgozóipar széles spektruma kaphat forrást a fejlesztési elképzeléseihez, úgymint a tejipar, a gyümölcs-zöldség szektor, a húsfeldolgozó üzemek és az olajkészítésben érdekelt cégek, de például a pálinka, vagy a mostanában egyre divatosabb kézműves sörfőzdék is eséllyel pályázhatnak. Az agrártermékek hozzáadott értékének növelése csökkentené a mezőgazdasági alapanyagárak ingadozása miatti kiszolgáltatottságot és növelné a versenyképességet.

pályázat

A támogatási forrás a következő tevékenységekre fordítható:

• új üzem építése

• új termelőeszközök, gépek beszerzése és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése

• új termelőeszközök, gépek beszerzése

• energiahatékonysági beruházások

A támogatási keretösszegből 10 milliárd forint a borászati üzemek fejlesztésére áll rendelkezésre, 40 milliárd forint pedig a többi élelmiszer-feldolgozó üzem korszerűsítését szolgálja. Borászati üzemek esetén pályázónként 200 millió forint, más élelmiszer-feldolgozó üzemnél 500 millió forint az elnyerhető támogatás összege, amely kollektív projekt esetén elérheti a 1,5 milliárd forintot.pályázat

Miért vonzó a felhívás konstrukciója?

• A támogatási intenzitás a beruházási érték 50 százaléka, (a közép-magyarországi régióban 40 százalék), amely teljes egészében vissza nem térítendő támogatás.

• A megítélt támogatás fele előlegként igényelhető.

• Borászati és élelmiszeripari felhívásban nyertes cégek is adhatnak be új projektet!

• Új üzemekre is lehetőség nyílik pályázni.

Egy pályázat lebonyolítása és a nyertes projekt végrehajtása során számos előre nem látható akadály merülhet fel, például a támogatás részleges visszafizetése, büntetések szabálytalan vagy sikertelen megvalósítás miatt, rejtett hiányosságok felbukkanása egy ellenőrzésen, határidők elmulasztása, elszálló, kedvezőtlen költségvetés.

Ezek a nehézségek kiküszöbölhetőek hozzáértő szakemberek segítségével. A Rekontir cégcsoport teljes körű komplex szolgáltatást kínál az ötlettől a pályázat megírásán és a támogatás lehívásán át a működő beruházás támogatásáig. Jellemzően ez 5-7 éves üzleti tanácsadással párosul, mellyel a lehető legtöbb terhet veszik le partnereik válláról. A 15 éves tapasztalat mellet a cég élelmiszeripari és a borászati referencia projektjei garantálják a minőséget és megbízhatóságot.

A pályázattal és a Rekontir szolgáltatásaival kapcsolatban további információt ITT talál.