A Rabobank felmérése alapján a globális műtrágya-felhasználás 2022-ben az előző évihez képest 7%-kal csökkent, ebben az évben viszont az elemzők egy 3%-os növekedést várnak, és a 2024. évi kilátások is pozitívak – olvashatjuk az agweb.com hírportálon.

Bruno Fonseca, a Bank mezőgazdasági üzletágának vezető elemzője szerint ezek a számok összhangban vannak az kalkulált megfizethetőségi index-szel, amely az egy évvel korábbihoz viszonyítva sokkal jobb feltételeket mutat a műtrágya vásárlásokhoz.

Ebben az évben a nitrogén műtrágyákból 2,0 foszfátból 3,9, káliumból pedig 5%-os növekedésre lehet számítani. A 2022 évi alacsonyabb felhasználás több ország növényi termését valamelyest visszavetette, a nagyobb adagok alkalmazását viszont az árak 25-50%-os csökkenése tette lehetővé.


Elemzők közül többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy gáztermelésnek az izraeli háború nyomán fellépő csökkenése fékezheti a következő időszak műtrágya kibocsátásait. A Rabobank szerint azonban a globális műtrágyapiac megfelelő tartalékokkal rendelkezik az ebből adódó esetleges problémák áthidalásához, és maguk a terrorakciók csak kis mértékben befolyásolják a világforgalmat, bár a földközi-tengeri kikötők akadályoztatása komolyabb zavarokat is okozhat.