Nos, az attól függ…Véget sem ért az év, de visszatekintve láthatjuk, sok minden változott. A tervezők elfoglaltabbak, mint valaha, sok építési vállalkozó már a nyáron kijelentette, hogy 2017 áprilisáig ne is szóljunk hozzá, rengeteg pályázó várja a beadott igények elbírálását, most decemberben meg itt a pályázatözön.

Egy biztos, felkészülni egy fejlesztés megvalósítására sosem lehet elég korán elkezdeni. Mondjuk beadni a KÁT (megújuló energiaforrásokból és a hulladékból nyert energiával termelt villamos energia kötelező átvétele) igénylést, bár ami ma KÁT, az jövőre METÁR (Megújuló Támogatási Rendszer)

megújuló

Ami ma KÁT, az jövőre METÁR – fotó: Shutterstock

Amennyiben a fentiekbe mégis tennénk energiát, ne feledjük el, hogy majd ki akarjuk (?) pihen(tet)ni a munka fáradalmait, tehát nem árt már idén egyeztetni a könyvelővel és a pályázatíróval, hogyan felelünk meg a januártól beadható agroturisztikai pályázat feltételeinek.

Persze, aki nagyobban gondolkodik,  – és van már hol megfüstölni a pisztrángot – számára ott vannak a GINOP kapacitásfejlesztési pályázatai, szép sorban, GINOP 1.2.(1-2-3) ahol a pályázati összeg, illetve az építés-eszközbeszerzés aránya igazán jó mérvadó a választás során. Feldolgozóipar előnyben!

Tovább is van még, az élelmiszeripari középvállalkozások, mint a derékhad támogatója a GINOP 1.2.6 kiírás, mely egy kiváló tervezet, célzott infúzió lehet sok vállalkozás számára. Akinek jó piaci lehetősége van, ne habozzon, vissza nem térítendő támogatás és kölcsön kombinációjával vegyen új lendületet.

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése - GINOP 1.2.1-16

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása - GINOP 1.2.2-16

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása - GINOP-1.2.3-8.3.4-16

Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása - GINOP-1.2.6-8.3.4-16

élelemiszer

A kkv-k számára számos GINOP felhívás jelent meg decemberben – fotó: Shutterstock

Amennyiben valaki úgy érezné, kár a gőzért, akkor tegye hatékonyabbá energiaellátását, akár vissza nem térítendő támogatással, vagy hitellel:

Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása - GINOP-4.1.1-8.4.4-16

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16

KKV energia hitel

Előfordulhat, hogy a forrásbőség zavarában nem tudunk kiigazodni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy fáradtságot nem kímélve tegyünk valamit az adminisztráció-tenger ellen is, leküzdve az informatikai programok újdonságzavarának viszkető érzését. Számos olyan segítséget találunk, mely után igazán hálásak leszünk, hogy dupla eszpresszó mellett értekeztünk az informatikusokkal:

Vállalati infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása - GINOP-3.2.2-8.2.4-16

Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása - GINOP-3.2.4- 8.2.4-16

Az infokommunikációs ágazatban működő KKV-k által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása - GINOP-3.1.2-8.2.4-16

IT

Informatikai fejlesztésre is van lehetőség – fotó: Shutterstock

Amennyiben maradt még kreativitás, a fenti munkák elvégzése mellett, (nagyvállalatok számára is!) adott a lehetőség, hogy az indikátorok elérésének biztos tudatában kutassunk-fejlesszünk. Az elszámolható költségek 35 százaléka regionális támogatás lehet.

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermékkel - GINOP-2.1.2-8.1.4-16

Úgy érzi, még mindig a zavarosban halászik? Válassza a MAHOP programokat, az akvakultúrában történő termelési célú beruházások támogatásán túl azok feldolgozására és piaci értékesítésére is külön kiírások állnak rendelkezésre.

Összegezve, egy-kettőre itt lesz az első pályázati határidő, amennyiben szeretne valaki pályázni, akkor még a síszezon előtt stoppolja le a tervezőt, a pályázatírót, a gépkereskedőt, hogy a bejgli előtt és a szilveszteri koccintás után is biztos lehessen abban, hogy január végére már jó minőségben találja a beadásra kész pályázatát, és akkor még mindig lesz pár nap vagy hét csiszolni azt, amit mindig lehet.

Tudjuk, hajózni muszáj, de azt is, hogy a hatékony megvalósítás feltétele a jó előkészítés.

Ha érdekli a pályázat, kérem adja meg az alábbi adatait!

Kasza Sándor, pályázati szakértő
Inno-Szinergia Kft. – az Omega-csoport tagja