A sajtótájékoztatón az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: folytatódik a precíziós átállást ösztönző mezőgazdasági támogatás a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban, a pályázati lehetőséggel az eddigieknél is több kistermelő élhet majd.

Az Agroinform kérdésére elmondta, hogy a precíziós pályázatnál 250 millió forintos felső határ volt meghatározva. A felhívás keretében 2600 gazdálkodónak, 193 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg, ami több ezer erőgépet, munkagépet és különféle precíziós szolgáltatást jelent. A következő időszakban az Agrárminisztérium tervei szerint akár további 10 ezer gazdálkodó is bevonható lesz, ugyanis olyan konstrukciót szeretnének, amely "vonzó ajánlat lehet a precíziós fejlesztések iránt eddig nem érdeklődő gazdálkodók számára is" – fejtette ki az államtitkár. Mint mondta, a cél az, hogy minél többen érezzék, érdemes belevágni az ilyen beruházásokba.

A KAP Stratégiai Tervben kijelölte az agrártárca a kereteket, de szükség lesz szakmai egyeztetésekre ahhoz, hogy a lehető legpontosabb feltételekkel jelenjenek majd meg a felhívások. Kellő idő van a szakmailag legmegfelelőbb feltételrendszer kialakításához.

Van-e köze az agrártámogatásoknak az EU-s pénzek felfüggesztéséhez?

"Alapvetően a közös agrárpolitika uniós pénzügyi kerete teljesen más pályán mozog, mint a kohéziós alap és a helyreállítási alap" – fejtette ki Feldman Zsolt. A két utóbbiról zajlottak nagy viták az utóbbi hónapokban. Az agártámogatások semmilyen összefüggésben nincsenek a kohéziós alapban lévő forrásokkal vagy a helyreállítási alappal.

Ez abból is egyértelműen látszik az államtitkár szerint, hogy a KAP stratégiai tervet november elején elfogadta a Bizottság, amikor még javában zajlottak az egyeztetések a másik két pénzügyi forrással kapcsolatban. "Nem volt, nincs és nem is lesz kapcsolat ezek között, sőt most az új szabályozási keretrendszer még inkább elválasztja ezeket egymástól".

Januártól új világ köszönt be a támogatások igénylésénél

Feldman Zsolt elmondta, hogy jelentős változások lesznek az egységes kérelem beadásában, a technikai részleteket majd januárban fogják bemutatni. Két teljes új elem jelenik meg az alaptámogatás mellett: az újraelosztó támogatás és az Agro-ökológiai Program. Jelenleg 221 euró körül alakul a területalapú támogatás, ez a következő időszakban már nem lesz ennyire egységes, heterogénebb lesz a gazdák támogatásokhoz való hozzáférése. "Az összegek nincsenek kőbe vésve, de úgy kalkulálunk, hogy 147 euró lesz hektáronként az alaptámogatás, ehhez jön hozzá az újraelosztó támogatás összege, ami az első 10 hektár esetén 80 euró, 11 és 150 hektár között pedig 40 euró. Aki az Agro-ökológiai Programban való részvételt is bevállalja, további 80 euró körüli támogatásra számíthat hektáronként" – árulta el a számokat az államtitkár. Az határozza meg majd a támogatások végösszegét, hogy részt vesz-e az AÖP-ben a gazda, mekkora területen gazdálkodik és igénybe tud-e venni termeléshez kötött támogatást.

Az alaptámogatásról, az újraelosztó támogatásról, a termeléshez kötött támogatásokról EBBEN a cikkünkben írtunk részletesen.

Az Agro-ökológiai Program feltételrendszeréről és a pontozásról ITT írtunk bővebben.

traktor a szántóföldön

2023-tól heterogénebb lesz a gazdák támogatásokhoz való hozzáférése – Fotó: Shutterstock

Olyan területre is igényelhető támogatás, amire eddig nem

Lényeges változás lesz az új időszakban, hogy két módon is bővül a támogatható terület fogalma. Egyrészt azokat a területeket, amelyek alig alkalmasak mezőgazdasági hasznosításra, de a támogatások miatt mégis művelésbe vonták azokat, most szankciómentesen kivonhatóak és támogatást lehet utánuk igényelni. Másrészt pedig azokra a területekre, amelyek kapcsán a gazdálkodó jogszerű földhasználónak minősül, de nem vonta termelésbe az alacsony jövedelmezőség miatt, mostantól arra már igényelhető támogatás. Utóbbinak köszönhetően az agrártárca számítása szerint mintegy 100 ezer hektárral fog nőni a támogatható terület nagysága.

Feldman Zsolt arra is kitért, hogy fontosnak tartja az Agrárminisztérium azt, hogy a gazdálkodók számára ismertek legyenek az új vetésváltási szabályok, a talajkímélő művelési mód jelentősége, a nem termelő terület használata. A vetésváltás új szabályairól mi is közzétettük az Agrárminisztérium közleményét, amely ITT érhető el.

Lezárult az előlegek kifizetése, kivéve egy konstrukcióban

A Magyar Államkincstár 322 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak november végéig. Az anyakecske- és anyajuhtartáshoz kapcsolódó, termeléshez kötött támogatás esetében viszont egy informatikai probléma tette lehetetlenné az előlegfizetést. Az államtitkár tájékoztatása szerint a hibát sikerült megoldani, a héten 4,5 milliárd forint érkezik részfizetés formájában termeléshez kötött anyajuh támogatás címén, több mint 5 ezer juhászathoz.