Talán Ön is hallott, olvasott róla, hogy az év első felében több pályázatot is megnyitnak az új költségvetés terhére. Már tudható melyik, mikor lesz elérhető. Ön tudja már, melyik pályázat fogja érdekelni, és készül is rá?

Adja meg adatait, elképzelését a lenti űrlapon és pontosan tájékoztatom lehetőségeiről. Időben, minden információt elküldök, hogy mindig "képben legyen".

Miért fontos készülni a pályázatokra, ez mit is jelent?

A pályázatok megjelenése 1 hónappal a beadás előtt szokott megtörténni. Ekkor tudjuk biztosan, hogy ki és milyen feltétellel tud majd pályázni. Általában 1 hónap lesz a pályázat beadására. A pályázatban pontosan be kell mutatni, mire is pályázik. Ez az építészetet tartalmazó pályázatokban tervdokumentációt és ez alapján készített tételes költségvetést jelent. Ez azért időigényes szokott lenni.

Az eszköz vásárlás esetén árajánlat szükséges. Érdemes ezt is mielőbb megkérni, hogy pontosan, tudja mekkora lesz várhatóan a projektje, azt hogy tudja majd megfinanszírozni. Erre azért banki segítség is van.

Röviden összefoglalom a várható pályázatokat.

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása, VP2-6.3.1-20  (Kisgazda pályázat)

A pályázat nyitva van. A következő beadási szakasz: 2021. március 1. – 2021. március 16.

Ezzel nincs mit várakozni! Keressen a lenti űrlap kitöltésével, ha érdekli ez a pályázat.

Az első szakaszban (2020. november 6. – 2020. november 20.) sokan pályáztak, de jelentős keretemelés lesz, így érdemes most márciusban pályázni.

Igényelhető támogatás:

15 000 eurónak megfelelő forintösszeg (5.458.350 Ft)

őstermelőknek, kisgazdáknak, kisvállalkozásoknak szóló pályázat

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg – fotó: Agroinform.hu

Ki pályázhat:

Őstermelők, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók, akik:
a) őstermelők esetén életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezet esetén pedig bejegyzett székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt, amelyet a működtetési időszak végéig fent kell tartania,

b) mezőgazdasági termelő, aki/amely igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb a 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt (2020 jan. 1: 320,98 Ft/€) (962.940 Ft - 1.925.880 Ft) ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból.

Állattartó telepek megújításának támogatása

Áprilisban jelenik meg. Kizárólag a 100 millió Ft alatti beruházással tudjuk benyújtani a támogatási igényeket. Bár pontosan nem tudjuk a várható kiírás részleteit, de az előző pályázatokból elég jól sejthető és ez alapján érdemes készülni. Pályázhat az a termelő, aki 6000 STÉ üzemmérettel rendelkezik, ebbe nem csak az állat számít bele, hanem a növénytermesztés is. Mire pályázhat: Valószínű, amire a 2020-as nagy Állattartó pályázatban lehetett. Állattartó épület, trágyakezelés, takarmányozás. Épület, technológia.

Adja meg adatait a lenti űrlapon és elküldöm részletesen mi várható.

Már érdemes a tervekkel, árajánlatokkal készülni.

Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása

Szintén áprilisban jelenik meg.

Pályázni 6000 STÉ üzemméret felett lehet.

Valószínű a 2016-ban kiírt pályázatoknak megfelelően. De talán itt érdemes kivárni legalább egy tervezetet.

gyógynövény

Áprilisban jelenik meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása felhívás – fotó: pixabay

Terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmagelőállító üzemek fejlesztése

Májusban várható
Pályázni 6000 STÉ üzemméret felett lehet.

A 2016-ban megjelent hasonló pályázatból kiindulhatunk. Ha érdekli adja meg adatait és átküldöm.

Fiatal gazda pályázat

A fiatal gazda pályázat az év második felében várható. Erről még hivatalos hír nem jelent meg. De a főbb uniós dokumentumok szintjén említik, pénz van rá és fontos cél.

Ha korban beleesik (max. 40 éves) készüljön: legyen mezőgazdasági végzettsége és 6.000 - 25.000 STÉ gazdasága. Amit majd az idei gazdasága alapján kell igazolnia.

Mindenképp javaslom éljen a lehetőséggel, hogy elküldi adatait, elképzelését az alábbi űrlapon

• Pontosan és folyamatosan tájékoztatni fogom az Önt érdeklő témában. Így időben tudni fogja, mire pályázhat, arra hogyan készüljön.

• Ha majd úgy dönt pályázik, szívesen elkészítjük pályázatát, későbbi elszámolásokat, éves jelentéseket.

Mi csak akkor keresünk ezzel, ha nyer a pályázata. "Egy csónakban evezünk."

Szalontai Jenő pályázatíró

Szalontai Jenő, pályázatíró