A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai és szaktanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az idei évi egységes kérelmek beadásában. 2019. április 9. május 15. között országosan több mint 169 ezer gazdálkodó nyújtott be támogatási vagy kifizetési kérelmet, amelyből megközelítőleg 114 ezret a NAK falugazdászainak és szaktanácsadóinak ingyenes közreműködésével adták be a termelők. Így az elmúlt évekhez hasonlóan a kérelmek kétharmadának benyújtását segítették a kamara szakemberei.

Május 16-tól a Magyar Államkincstár ismét előzetesen ellenőrzi az egységes kérelmeket, és ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, kamarai falugazdászokat, szaktanácsadókat, ha a kérelem hibát, hiányosságot tartalmaz. Az ellenőrzés kiterjed többek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylés esetleges hibáira.

Figyelem, június 19-e a határidő a hibák javítására és a pontosításokra az egységes kérelemben! – fotó: Shutterstock

A termelőknek még egy hétig, 2019. június 19-ig lesz lehetőségük arra, hogy a jelzett problémákat kijavítsák, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését vagy az esetleges szankciókat.

Fontos megjegyezni, hogy szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

A kamarai falugazdászok, szaktanácsadók közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK kizárólag a NAK szakembereit értesíti-, értesítette az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik, vagy már felvették a kapcsolatot az érintett gazdálkodókkal.