A Gordius Solutions Tender Kft. immár 10 éve meghatározó szereplője az agrár-pályázatíró piacnak. A hamarosan induló új fiatal gazda támogatás kapcsán kérdeztük Miklovicz Pétert, a cég ügyvezetőjét, hogy ki tud majd pályázni az új felhívásra, milyen problémákat kell megoldani annak érdekében, hogy ne csak a pályázat legyen sikeres, hanem a pályázó is. Ha van egy jó ötlet, akkor sok múlik a pályázatírón!

ELSŐ körben szeretnék hiteles információkat a pályázatról!

Agroinform: Ki pályázhat, hogyan kell felkészülni egy sikeres FIG-projektre?

Miklovicz Péter: A pályázati felhívásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 40 ezer eurós támogatást nyerhetnek el azok a 18 és 40 év közötti fiatal mezőgazdasági termelők, akik legfeljebb 5 évvel a pályázat beadása előtt kezdték a tevékenységüket, életképes ötlettel rendelkeznek, illetve a mezőgazdasági üzemméretük megfelel a pályázat beadásakor aktuális követelményeknek.

Az gondolom, ha az objektív feltételek adottak, akkor utóbbin áll vagy bukik a pályázat sikere. Nagyon fontos, hogy legyen egy meglévő gazdaság, legyenek üzleti alapon kiszámolt, megtervezett célok. Mi segítünk az ötletek pályázatra szabásában, készítünk egy tervet az ötletre, az adott gazdasági tevékenységre, jó eséllyel meg is nyerjük a pályázatot az ügyfélnek, és végig menedzseljük az 5 éves megvalósítási időszakot. 10 éves tapasztalattal és sok-sok száz sikeresen végig kísért és elszámolt fiatal gazda projekttel a hátunk mögött pontosan tudjuk, hogy melyik ötletek életképesek, milyen vállalásokat érdemes megtenni ahhoz, hogy nyerjen az ügyfél és meg is tudja valósítani.

fiatal gazda támogatás

Állattartással (és kertészeti tevékenységgel) nagyobb az esély a fiatal gazda támogatás elnyerésére – Fotó: Shutterstock

40 ezer euró szabadon felhasználható támogatás. Jól hangzik, de mire kell figyelni?

Igaz, hogy szabadon felhasználható az összeg, de a a pályázatban előre meg kell tervezni, hogy mire fogja elkölteni a pályázó. Konkrét fejlesztési célokat kell betervezni, és ezeknek a megvalósulását fogják ellenőrizni. Tehát, ha azt vállalom, hogy a második év végére lesz egy traktorom, akkor ott kell lennie annak a traktornak. Ha földvásárlást terveztem be, akkor azzal kell rendelkeznem.

Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy előre adják oda a támogatás nagy részét, és nem csak új gépeket lehet vásárolni, hanem használtakat is.

Adjunk néhány tippet, azoknak, akik pályázni szeretnének a fiatal gazda támogatásra!

Legyenek rendben a papírok!

Most még van idő a pályázatbeadásig, most érdemes végiggondolni, ki, milyen üzemmérettel rendelkezik, ha van lehetősége, akkor már az egységes kérelmet is erre gondolva adja be, amelyet június 9-ig szankciómentesen lehet megtenni. Most még van lehetőség legalizálni a mezőgazdasági tevékenységet.

Találjuk ki, milyen plusz pontokat érdemes bevállalni!

A jövőre tett vállalások határozzák meg a nyerési esélyeket. Nincs még hivatalos pályázati felhívás, de ismerjük a KAP Stratégiai Tervet, és rengeteg tapasztalatunk van, így pontosan látjuk, hogy milyen pluszpontokra érdemes "ráhajtani". Segítünk kitalálni, hogy kinek, mit érdemes bevállalni, hogy nyerjen is a pályázat, de ne vállalja túl magát a pályázó.

pályázat

Készülj fel most az új fiatal gazda támogatásra! – Fotó: Shutterstock

Tervezzük meg együtt, hogy hol fogsz tartani 5 év múlva!

Mi előkészítjük a gazda elképzelési alapján a pályázat vázát, amiből látható, hogy milyen fejlesztéseket, milyen dátumra ütemeztünk, és ez milyen eredményeket fog jelenteni 5 év alatt. Ezt a tervet addig finomítjuk együtt, amíg meg nem jelenik a pályázati felhívás, és addigra már komplex pályázati anyagot tudunk benyújtani a megfelelő dokumentumokkal.

A fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak, sőt, a beruházási támogatásoknál 15 százalékos többlettámogatás jár nekik. Aki most bekerül a Gordius rendszerébe, semmiről sem fog lemaradni. Vedd fel velünk a kapcsolatot mihamarabb!

Gordius Solutions

A Gordius Solutions Tender Kft. rendkívüli tapasztalattal rendelkezik a fiatal gazda pályázatok megírásában és megvalósításában.

Győződj meg magad arról, hogy kit érdemes választani a pályázatíró-piacon, ezeket a szempontokat mérlegeld: referenciák, internetes vélemények, a cég alapításának ideje, árbevétel, munkatársak.

Csekkolj be a Gordiushoz és szerezz hiteles információkat a fiatal gazda pályázatról, hogy felkészülten várhasd a felhívást!

Bővebb információ a fiatal gazda pályázatról