Ez nem mindenkit inspirál a megújuló energiák felhasználására, de az alacsonyabb villany vagy fűtés-számla igen. Ami még ennél is erősebb szempont: a fosszilis energiahordozók által okozott környezeti veszélyeztetés csökkentése.

De maradjunk a hétköznapi ember napi gondjainál. Napjainkban is nagyon sok olyan tanya van, ahol a villamos energia elérhető áron, csak egy szép álom lehet. Van ugyan benzin vagy diesel üzemű áramfejlesztő, de ugye ezek üzemeltetése óriási költség. Beszéltem olyan tanyagazdával, akinek az éves benzinköltsége (csak az áramfejlesztő működtetéséhez) 800 000 Ft-ot ért el. A területileg illetékes áramszolgáltató úgy tudott volna áramot adni, ha a tanya tulajdonosa 6 000 000 Ft költséggel kiépíti a saját csatlakozó vezetékét. Aztán már boldogan fizetheti a villanyszámlát.

A fentiekben ismertetett helyen, 2011-ben un. sziget-üzemű napelemes rendszert telepítettünk, 3 millió forintos bekerülési költséggel. A téli hónapokban ugyan kevés rendelkezésre álló áram van, de egy kis odafigyeléssel még ilyenkor is nagy segítséget jelent. Ha csak a világítást nézzük a hosszúra nyúlt téli estéken, már az is jelentős előrelépés a petróleumos lámpákhoz képest. Nyolc hónapon keresztül pedig mindent ellát árammal, ami korábban a benzint fogyasztotta az áramfejlesztőben. Gyorsan híre kel a tanyavilágban az ilyen kisebb földi csodáknak, így aztán rövid időn belül, több tanyán is megszokottá vált az a számunkra egyszerű mozdulat, hogy az ajtó mellett van egy kapcsoló, amit átbillentve azonnal világosság töri meg a szoba vagy istálló sötétjét.

Természetesen nem csak a tanyavilágban hanem hálózati árammal rendelkező gazdaságokban is jelentős energia megtakarítás érhető el napelemek és napkollektorok használatával. A villanyszámlát akár nulla Ft. közeli értékre is csökkenthetjük  a már élő KEOP-2012-4.10.0/A pályázat segítségével. Ahol van hálózati áramellátás, ott a villanyórát a helyi áramszolgáltató külön kérésre (megfelelő tervezői, kivitelezői eljárás keretében) oda – vissza mérő készülékre cseréli. Ha a napelemes rendszer többet termel, mint a saját aktuális fogyasztásom, a villanyóra visszafelé forog. Ha többet fogyasztok éppen mint amit a napelem termel, akkor a hálózatról felhasznált mennyiséget a szokásos módon méri az órám. Egész éves átlagot tekintve (éves átalány) ez akár nullszaldós is lehet. Ha egész évben több áramot termelek, mint amennyit elfogyasztok, a különbözet kifizetését kérhetem a helyi áramszolgáltatótól. Ez a technológia egyébként fűtés rásegítésre is alkalmasabb mint a napkollektor, mert az egész évben megtermelt energiát az áramszolgáltatói hálózatban tároljuk, és téren könnyedén hozzáférünk, akár elektromos fűtőberendezéssel fűtésre használhatjuk

Jelen pályázat a többlet termelést nem támogatja.

Napkollektoros rendszerek olyan technológiai folyamatoknál érvényesülnek leginkább, ahol nem télen kell a legtöbb energiát fűtésre vagy használati meleg víz előállítására fordítani. Keltető-üzemek kamra-fűtésének kiegészítésére például kifejezetten gazdaságos. A hőmérséklet precíz beállítását aztán elvégezheti a napelemek által megtermelt árammal, a szokásos elektromos fűtés.
Vagy használhatjuk egyszerűen meleg víz előállításra és fűtés rásegítésre a napsütéses időszakban.

Az Új Széchenyi Terv keretében kisebb közösségek, vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek pályázhatnak. A kisebb bekerülési költségű (1- 50 millió forint támogatásban részesülő), az épületek energia-felhasználásához és/vagy termelési technológiákhoz kapcsolódó, a megújuló energiaforrás-hasznosító technológiákat magukban foglaló projektek gyorsan juthatnak támogatáshoz. Lehetőség nyílik például napkollektorok, napelemek, biomassza kazánok telepítésére is. A pályázat lényegesen egyszerűsíti a pályázói feladatokat, követelményeket: mintadokumentációt használ, így rövidíti a döntési eljárást is.

Minden ami fontos lehet a pályázattal kapcsolatban: KEOP-2012-4.10.0/A

Debreczeni Zsolt
V&Zs´98 Bt. Műszaki vezető
2013. január 20.