Az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon a 2024. 6. héten az olajmagok termelői ára áfa és szállítási költség nélkül:

  • magas olajsavtartalmú, HO ipari napraforgómag 149 ezer Ft/t,
  • nagy olajsavtartalmú, LO, ipari napraforgómag 134 ezer Ft/t, 34 százalékkal alacsonyabb az ár, mint tavaly ilyenkor,
  • repcemag 162,7 ezer Ft/t, 22 százalékkal alacsonyabb ez az ár, mint 2023 azonos időszakában,
  • szójabab 162,7 ezer Ft/t, 15 százalékkal alacsonyabb a tavalyi árnál,

Ugyanekkor a full-fat (extrudált) szója (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) feldolgozói értékesítési ára 213,3 ezer Ft/t volt, 23 százalékkal alacsonyabb az ára, mint tavaly ilyenkor.

Bár az árak még sokkolóan alulmúlják ugyanennek az időszaknak az egy és a két évvel ezelőtti árait, halvány jó hír, hogy újabb nagy árzuhanás eddig nem látszik. Közel 40 hete ugyanabban a tartományban mozog a napraforgó- és repcemag termelői ára.

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

A repcemag heti termelői ára Magyarországon

A repcemag heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

Európában nem kedvez az időjárás a repcének

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi tőzsdei elszámolóára 411–428 euró/tonna tartomány-ban alakult február 5. és 16. között – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) februári előrevetítése szerint a repcemag és a canola globális termelése 1,5 százalékkal múlhatja alul az egy évvel korábbit a 2023/2024. gazdasági évben, így összesen 87,4 millió tonna lehet. A várható felhasználás 86,8 millió tonnára (+14 százalék), a zárókészlet 8 millió tonnára tehető

Hozzáteszik, hogy a Tallage szerint a balti államokban a repceföldek intenzív hideghullámoknak voltak kitéve 2024 elején, ami kedvezőtlen hatással lehet a növényekre. Január közepén a tagországok időjárását tavaszi meleg jellemezte. Helyenként a sok csapadék nem kedvez a növények fejlődésének. Az Európai Unióban a betakarítandó terület nagyságát 210 ezer hektárral 5,62 millió tonnára lefelé módosították a szakértők a decemberi előrevetítéshez képest, ami így a 2023. évi területtől 9 százalékkal lehet kisebb.

Idén nagyobb lesz a napraforgómag-termés

Az USDA 55,1 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2023/2024. gazdasági évben, ez 5 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A globális kibocsátás 749 ezer tonnával múlhatja alul az 55,8 millió tonnára jelzett felhasználást, így a zárókészlet 3 millió tonna körül alakulhat a szezon végén – derül ki a jelentésből.

A Tallage elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a száraz időjárás vagy a túlzott csapadék miatt elvesztett őszi vetésű terület egy részére napraforgómag kerülhet, főleg Bulgáriában, Romániában és Franciaországban. Így az Európai Unióban az egy évvel korábbival megegyező területet, 4,9 millió hektárt foglalhat el a napraforgómag az idén.


Szójababból idén túltermelés lehet

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal nagyobb területen, 1,1 millió hektáron vethetnek szójababot 2024-ben – áll a jelentésben.

Ugyanakkor kiemelik, hogy az USDA februári előrevetítésében 398 millió tonna globális szójababtermést jelez a 2023/2024. gazdasági évben. Ez a kibocsátás 5 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi termést, miközben a globális kereslet 69 millió tonnával múlhatja alul a termelést a folyó szezonban (329 millió tonna). A globális készletek, 12 százalékos növekedéssel 116 millió tonnára bővülhetnek.

Megjegyzik, hogy USDA adatai alapján Brazília szójababtermése 156 millió tonna lehet a 2023/2024. gazdasági évben, az előző szezon kibocsátásától csaknem 4 százalékkal maradhat el. Argentínában az egy évvel korábbi termés több mint kétszerese, 50 millió tonna várható. Ez a két ország adja a világ szójababtermésének több mint felét.

Indexkép: Shutterstock