A palyazat.gov.hu-n megjelent közlemény szerint a felhívás 5.7 Az elszámolható költségek mértékére, illetve arányára vonatkozó elvárások fejezetében törlésre kerültek a „Szolgáltatásvásárlások költsége 20%" és a „Saját teljesítés 25%" költségtípusok tekintetében előírt korlátozások.


A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. Az öntözéses gazdálkodás hatékony választ jelent a klímaváltozás negatív hatásaira, ezért indokolt olyan új területek öntözésbe vonása, ahol rendelkezésre áll megfelelő vízkészlet. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében.

Jelenleg a pályázat a 6. értékelési szakaszban van, a következő benyújtási határidő: 2022. január 24.

További részletek a felhívásban, és korábbi összefoglalónkban. Az ország első öntözési közösségének vezetőjét tavaly szeptemberben kérdeztük a tapasztalatokról, a cikk ITT érhető el.

Indexkép: Envato