A "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása" című pályázati felhívás hamarosan zárul, hiszen 2022 május 31. az utolsó beadási szakasz záró dátuma. Ennek apropóján Miklovicz Péterrel, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy kinek érdemes benyújtani a pályázatot, és kihasználni a talán soha vissza nem térő alkalmat. Azon gazdaságok számára ugyanis, amelyek a mostani pályázati feltételeknek megfelelnek méret szempontjából, a következő időszakban valószínűleg kevesebb lehetőség áll majd rendelkezésre.

Kik pályázhatnak eséllyel, mekkora a minimális üzemméret?

"Erre a felhívásra olyan vidéken, azaz 10 ezer fő alatti lélekszámmal rendelkező településen, vagy nagyobb település tanyás településrészén élő, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó termelők vagy egyéni vállalkozók tudnak pályázni, akik 3000 és 6000 STÉ közötti üzemmérettel rendelkeznek, vagy ilyen nagyságrendű mezőgazdasági tevékenységből származó bevételt tudnak felmutatni az előző lezárt üzleti évben. Ez az üzemméret a gyakorlatban például néhány 100 baromfit vagy néhány hektár termőföldet jelent" – mondta Miklovicz Péter. Tipikusan olyan gazdálkodókról van tehát szó, akiknek a fő keresetük nem a mezőgazdasági tevékenységből adódik, hanem inkább kiegészítő jövedelemforrás volt eddig. Számukra most van lehetőség a tovább lépésre, fejlesztésre.

traktor

Kertészeti fejlesztésre is lehet fordítani a támogatást – Fotó: Shutterstock

Vannak, akik előnyt élveznek az elbírálásnál

A pályázati felhívás elsősorban a magasabb élőmunka-igényű tevékenységeket igénylő mezőgazdasági ágazatok fejlesztését támogatja, ezért előnyt élveznek azok, akik állattartással, kertészettel illetve élelmiszer-előállítással kívánnak foglalkozni. Szintén magasabb pontot kaphatnak azok a pályázók akik hátrányosabb helyzetű járásokból nyújtják be a kérelmet.

15 ezer eurós támogatás, szinte bármire

A pályázati konstrukciónak nagy előnye, hogy a 15 ezer eurónak megfelelő, vissza nem térítendő támogatás szabadon felhasználható átalánytámogatás. Fő szempont a beruházásokkal kapcsolatban, hogy azok a gazdaság fejlesztését kell, hogy szolgálják. Azaz lehet vásárolni akár használt kistraktort, napelemet, haszonállatokat vagy öntözőrendszert, azt kell szem előtt tartani, hogy a pályázati anyagban ezek szerepeljenek is a konkrét tervek között, illetve hitelt érdemlően alá lehessen támasztani a beszerzéseket (szerződéssel, számlával).

A támogatás 75%-át már a támogatás elnyerése után szinte azonnal kiutalják a pályázónak, a maradék 25%-ot pedig legkorábban a 3. év végén.

A támogatás elnyerésére nagy az esély

"Ez a pályázat nagyon jól előkészíthető, tervezhető, a pályázó adottságainak pontos felmérésével és egy jól összeállított pályázati dokumentációval szinte biztosra vehető a támogatás elnyerése. Ehhez viszont arra van szükség, hogy mindent pontosan átszámoljunk az elején. A Gordius Solutions Tender ezt díjmentesen elvégzi minden érdeklődőnek" – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kérj tanácsot olyan szakemberektől, akik garanciát vállalnak a munkájukért!

Töltsd ki az alábbi kérdőívet, és aGordius Solutions Tender Kft. munkatársai áttekintik, hogy milyen eséllyel indulhatsz a támogatás elnyeréséért!

3 ok, amiért nem érdemes egyedül nekivágni a pályázat beadásának

1. Nem elég egy jó ötlet! Egy pályázatírásban jártas szakember pontosan meg tudja mondani, mitől lesz "pályázatképes" az elképzelés. Segít az ötletet ütőképes üzleti tervvé formálni, amelynek a megvalósítása később valódi eredményeket fog hozni, mert olyan szempontokat is figyelembe vesz, amelyekre nem biztos, hogy gondol a pályázó.

2. El is kell tudni számolni. A Gordius Solutions Tender komplex szolgáltatást nyújt, nem csak a pályázatot készíti elő, hanem menedzseli a megvalósítás közben azokat a teendőket, amelyek nélkül elképzelhetetlen a sikeres elszámolás. Egészen a fenntartási időszak végéig figyel az adminisztrációs kötelezettségekre, amely általában hatalmas kihívás azok számára, akik nem gyakorlottak a pályázatok megvalósításában. "Legnagyobb örömünkre, ügyfeleink elégedettek cégünk szolgáltatásaival, a Google értékelése szerint 4,7 pontot kaptunk átlagosan 411 válasz alapján" – emelte ki a cégvezető.

3. Hosszabb távú pályázati stratégia felépítése. Egy ilyen pályázat sok esetben egy nagyobb fejlesztés első lépcsője, melyet néhány év múlva nagyobb projektek követhetnek (pl. állattartó telep fejlesztése vagy kertészeti beruházás). A Gordius Solutions Tender szakemberei több milliárd forint értékű nagy, beruházási projektek megvalósításában vettek részt, a mezőgazdasági kisüzemek támogatása pályázati konstrukció esetében pedig 603 darab nyertes pályázatot tudhatnak maguk mögött.

További információk a pályázati felhívásról:

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (VP2-6.3.1-20)

Keressen minket az alábbi telefonszámon, hogy sikerei megvalósulhassanak!

Gordius Solutions Tender Kft.

+36 1 445 2099

info@palyaz.hu