Az Ohioi Állami Egyetem kutatói – többéves kísérletek eredményként – kidolgoztak egy módszert, amely lehetővé teszi, hogy paradicsomhéj, illetve tojáshéj felhasználásával autó gumiabroncsokat állítsanak elő – írja az economictimes.indiatimes.com.
A paradicsom- és tojáshéj felhasználásával készült abroncsok jól szerepeltek a teszteken – illusztráció: Shutterstock
A paradicsom és a tojás nagyüzemi feldolgozásánál nagy tömegű héj keletkezik, amelyet eddig nem tudtak felhasználni, sőt elhelyezése egyre nagyobb gondot okozott. Az USDA adatai szerint az országban évente 13 millió tonna paradicsomot és 100 milliárd db tojást használnak fel, ezeknek a héja korábban többnyire a szeméthegyeket növelte. A tesztekben a paradicsom- és tojáshéj felhasználásával készült abroncsok a hagyományos termékeknél jobb teljesítményt és nagyobb rugalmasságot mutattak. A gumiabroncsok iránti igény világszerte folyamatosan növekszik, ami tovább fokozza a felfedezés jelentőségét.