Zöldség-gyümölcs ágazat

A zöldség-gyümölcs ágazatban az operatív programok támogatása keretében a termelői összefogás, a kínálati oldal koncentrációja, azaz a közös értékesítés előmozdítása az elődleges cél, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.

Az uniós támogatás maximuma a termelői szervezet által forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 5%-a lehet, amely kiegészíthető nemzeti forrásból további, a forgalmazott termék értékének 10%-át meg nem haladó támogatással.

A támogatás intenzitása bizonyos esetekben elérheti majd a 80%-ot.

A zöldség-gyümölcságazatban egyre nagyobb gondot jelent az, hogy az értékesítés nehézkes, legutóbb egy dunántúli gyümölcstermesztő mondta el nekünk erről a véleményét.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Méhészet

A méhészeti ágazat támogatása három fő beavatkozás-csoportban 14 albeavatkozást tartalmaz.

A három fő támogatástípus:

  • Méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás: hazai, illetve nemzetközi szakmai rendezvények szervezése és azokon való részvétel, szakmai tanulmányutak, méhészeti képzések, ismeretterjesztés, a szakmai szervezetek tevékenysége, valamint a szaktanácsadó, illetve szolgáltató hálózatok tevékenysége támogatható évi 440 millió forint keretösszeggel.
  • A méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése: 2,3 milliárd forint összeggel többek között a méhészeti tevékenység gyakorlásához szükséges eszközök, a méhcsaládok száma és egészsége megőrzéséhez szükséges állatgyógyászati készítmények és eszközök, valamint az ellenőrzött tenyészanyag beszerzésére nyerhető támogatás.
  • Méhészeti marketing: 95 millió forint keretösszeggel a vásárlói tudatosságot erősítő rendezvények, illetve önálló marketing és promóciós tevékenységek, továbbá a méhészeti termékek minőségjavulását is szolgáló monitoring intézkedések támogathatóak.


Borágazat

A Közös Agrárpolitika reformja a borágazat támogatásainak elosztási módját is érintette. A borágazat támogatási szabályait ennek alapján 2023. október 16-tól a Stratégiai Tervekről szóló 2115/2021/EU rendelet tartalmazza. Magyarország 27 940 000 euró forrást használhat fel a 2027-ig terjedő időszakban.

A Stratégiai Tervet és az arra vonatkozó szabályokat a borágazat esetében 2024-es pénzügyi évtől kezdődően (2023. október 16.) kell alkalmazni. Ebbe a támogatási keretösszegbe nem kell beleszámítani a vidékfejlesztési forrásokból finanszírozott, a borászati üzemek korszerűsítését szolgáló vidékfejlesztési forrásokat. Ezek a támogatási lehetőségek a vidékfejlesztési támogatások keretében folytatódnak.

A Stratégiai Terv továbbra is biztosítja a támogatást a szőlőültetvények megújítására, de elérhető a borászati üzemek korszerűsítésének támogatása is. Fennmarad lehetőség a borászati termékek Európai Unión belüli és kívüli promóciós tevékenységeinek támogatására, illetve a borászati melléktermékek lepárlásának támogatása is.

Lesz új támogatási konstrukció is: a borágazati innováció is támogatható lesz, melynek célja új technológiák bevezetésének elősegítése.

A szőlőtermelők és a borászatok számára a hatályba lépett jogszabályok alapján fontos információ, hogy a már elfogadott támogatási kérelmek alapján a támogatási intézkedések 2023. október 15-ig a Nemzeti Támogatási Programra vonatkozó jogszabályok alapján valósíthatók meg, még akkor is, ha a már elvégzett intézkedéseket ezen időpont után fizeti csak ki a Magyar Államkincstár, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.

Indexkép: Shutterstock