Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet szerinti válságtámogatás iránti kérelem 2022. évi benyújtásáról.

A közlemény szerint válságtámogatás igényelhető a húshasznú szarvasmarha-, és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint a szarvasmarha-, és bivalyállomány genetikai színvonalának növelése érdekében.

szürkemarha

Szürkemarha tenyészbika esetén 400 ezer forint a támogatás – Fotó: Pixabay

A támogatás összege

A válságtámogatás összege a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatonként

a) húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,

b) hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,

c) magyar szürkemarha tenyészbika esetén 400 ezer forint,

d) bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint.

 

A válságtámogatás nem haladhatja meg az állattartó (kérelmező) és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad válságtámogatási keretet.

A kérelem benyújtása

Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be. A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon nyújtható be 2022. szeptember 20-ig.

Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás– Válságtámogatás - Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása menüpont.

A válságtámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a tenyésztőszervezet igazolását arról, hogy a válságtámogatás iránti kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed a támogatási időszakban apaállatnak minősül, és azt a kérelmező a Rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint tenyésztésbe állította. Jelen közlemény 1. számú mellékletében ajánlásként szerepel igazolásminta. A támogatási kérelemhez kötelezően csatolandó dokumentumot elektronikusan, olvasható minőségben, szkennelés útján előállított formában (pl. pdf, jpg) kell csatolni az elektronikus űrlaphoz.

Indexkép: Pixabay