Megjelent a Magyar Államkincstár 43/2024. (VII. 4.) számú közleménye a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásának igénybevételéhez szükséges nyomtatvány rendszeresítéséről.

Támogatást a támogatási időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulak után a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban egy alkalommal lehet igénybe venni.

A támogatás mértéke a támogatási időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulanként 3000 forint, azzal, hogy az nem haladhatja meg az állattartó és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keretet.

Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 11/A. § (2) bekezdésében foglaltak értelmében a csekély összegű támogatás igénybevételének feltétele, hogy a csekély összegű támogatás igénylőjének nyilatkoznia kell arról, hogy mely egyéb vállalkozásokkal – egy vagy több másik vállalkozáson keresztül – tekinthető egy és ugyanazon vállalkozásnak. (A fenti nyilatkozattételi kötelezettségre vonatkozó további tájékoztatást a Magyar Államkincstár a csekély összegű támogatások igénybevételéhez kapcsolódó „egy és ugyanazon vállalkozás" minőségről, valamint az alkalmazott üzleti évről történő nyilatkozattételi kötelezettségről szóló mindenkor hatályos közleménye tartalmaz.)


A támogatási kérelmet az N02401 számú „Támogatási kérelem főlap" elnevezésű nyomtatványon, valamint az N02402 számú „Támogatási kérelem betétlap" elnevezésű nyomtatványon postai úton az alábbi kérelem-benyújtási időszakokban lehet benyújtani:

  • A tárgyév január 1. és június 30. közötti időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulak alapján a tárgyév július 1. és július 31. közötti időszakban lehet támogatási kérelmet benyújtani.
  • A tárgyév július 1. és december 31. közötti időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulak alapján a tárgyévet követő év január 15. és február 15. közötti időszakban lehet támogatási kérelmet benyújtani.

Fontos! Az N02401 számú „Támogatási kérelem főlap" elnevezésű nyomtatványhoz mellékelni kell: a génmegőrzési céllal fenntartott, védett őshonos mezőgazdasági, valamint hús, illetve prém hasznosítási típusba tartozó tenyésznyúl tenyésztésbe állításáról a tenyésznyúl fenntartásáért felelős tenyésztő szervezet által kiállított – az állattartó adatait, a tenyésztésbe állítás időpontját, a tenyésznyulak számát, valamint törzskönyvi vagy tenyésztési főkönyvi számát tartalmazó – és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint tenyésztési hatóság által hitelesített igazolást.

További részletek és információk itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock