Belgium Flandria tartományában 2005 és 2020 között a sertéstartó gazdák 43 százaléka felhagyott a termeléssel, és a családi gazdaságok helyett, koncentrált nagyüzemi sertéstelepek jöttek létre, amelyek közül egy üzem átlagosan 1615 állatot tart, ami a korábbi átlagnak csaknem a kétszerese – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

sertések

Egy üzem átlagosan 1615 állatot tart – fotó: pxfuel.com

A termőföldek további nitrátszennyeződésének megakadályozását tűzték ki célul

Ehhez a koncentrációhoz a szóban forgó országrész szigorú környezetvédelmi szabályozása, nevezetesen a termőföldek további nitrátszennyeződésének megakadályozását célzó, úgynevezett „trágya-egyezmény" is jelentősen hozzájárult.

Helyi elemzők szerint azonban a koncentráció nagyon hátrányosan érinti, és fokozatosan a termelés teljes feladására kényszeríti a családi kisgazdaságokat, amelyek korábban a belga sertéshús termelők gerinchadát képezték az országban.


Jelenleg 3.500 sertéstelep működik az országrészben

A nitrátszennyezés fékezését egyébként nem könnyű megvalósítani, mert máris van 40 olyan sertéstelep Flandriában, amelyeket 2025-ig a túlzott N-terhelés miatt be kell zárni, a bezáró üzemek azonban az államtól bizonyos kártérítést kapnak. Jelenleg kereken 3.500 sertéstelep működik az országrészben, ami az üzemek 2005. évi számának kereken 45,3 százalékát teszi ki.