Palántáznál? Eláruljuk, hogy kezdj bele
Ha minél gyorsabban szeretnéd megkóstolni a veteményesedben termett zöldségeket, már most kezdd el a palántázást.

Ugye nem feledkezel meg a téli metszésről?
A metszés nagyon hasznos kerti munka, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan kerül rá sor. Ugyanis ami az egyik növénynek elengedhetetlen a bő terméshez és a túléléshez, az a másikat esetleg elpusztítja. Azonban ha kellő időben és mértékben végezzük, megalapozzuk a bőséges termést, és még a betegségek nagy részétől is meg tudjuk védeni a növényeinket. Így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, miért fontos a téli metszés, és mely növényeink számára hasznos.

Télen jobban átláthatóak a fák ágai, így könnyebb a metszés – fotó: 123rf.com

Drótféreg és kukoricabogár ellen biztosra kell menni! Mutatjuk, hogyan! (PR-cikk)
Gyakran egy „örökzöld" kérdéssel indul a termelői beszélgetés: szükséges-e védekeznem a talajlakó kártevők ellen, és ha kell, akkor hogyan. Manapság egyre gyakoribb, hogy találkozunk a drótféregkártételekkel, amelyek nem feltétlen kötöttek a monokultúrás kukoricatermesztéshez, amely a kukoricabogár elleni védekezést indukálja. Force 1,5 G – Hosszú hatástartamú talajfertőtlenítő immár 18 éve.


Stop az árstopnak? Még drágább lesz a régen legolcsóbbnak számító népeledel
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a burgonya a legjobban dráguló termék, majdnem harmadával kerül többe, mint tavaly. Akár az egész európai termelés is összeomolhat, ugyanis elképesztően elszálltak a termelési költségek.

Még űrbázisstand is lesz – Napokon belül megnyitja kapuit a 40. AGROmashEXPO (PR-cikk)
2022. január 26-29. között közel 200 kiállító várja a látogatókat 4 pavilonban az AGROmashEXPO-n, Magyarország legjelentősebb agráripari találkozópontján a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Létezik alacsony gázkibocsátású marha? Vagy ez csak a vásárlók megtévesztése?
November óta jelentkezhetnek az amerikai marhatenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat.

szarvasmarha

Az amerikai marhatenyésztők jelentkezhetnek abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak – fotó: Pxfuel

Búcsút vehetünk a magyar sertéshústól? Vastagon az önköltségi ár alatt lehet eladni
Olcsóbb a spanyol sertéslapocka, mint a hazai, lassan befellegzik a hazai sertéstartásnak elkeseredett sertéstartók szerint.

Mi terem a neten? agrármarketing konferencia az AGROmashEXPO-n: fókuszban a gépbeszerzések
Az Agroinform.hu konferenciáján ezúttal marketing- és gépész szakemberek segítségével járjuk körbe a mezőgazdasági gépek piacát.

Hogyan lehet helyzetbe hozni a magyar gazdákat? Interjú a MAGOSZ elnökével
Nemzetközi szinten akkora a verseny, hogy az agrárgazdaság szereplői közötti együttműködések nélkül lehetetlen versenyképes pozícióba kerülni. Erről Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszélt.

aratás

Többek között az EU-s elvárásoknak való megfelelésben nyújt támogatást a NAK és a MAGOSZ – fotó: Pixabay

Kukorica-gyomirtás változó gyomviszonyok mellett (PR-cikk)
A Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés előzetes adatai alapján a gyomnövények borítása országos szinten némileg csökkent, néhány gyomfaj azonban továbbra is meghatározó jelentőségű. Hatékony megoldások Corteva készítményekkel.

Átléptünk egy határt: ez jóval előbb végez velünk, mint a klímaváltozás
A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ.

A jövőben a vegyi anyagok gyártásának és kibocsátásának határozott felső határértékét kell megállapítani a kutatók szerint — fotó: pixabay.com

Ha szójáról van szó, nyilván az első! (PR-cikk)
Meddig lehet első helyezett egy fajta egy kísérletsorozatban? A kérdés költői, az viszont tény, hogy a KITE Zrt. ES Pallador szójafajtája hetedik éve éri el a legmagasabb termésátlagot a Nébih posztregisztrációs kísérleteiben. A KITE Zrt. szójafajta-portfóliójának zászlóshajója a népes mezőnyből kitűnve, a tőle elvárható módon 2021-ben is a dobogó legfelső fokára állt fel.

Terményárak: mi jár a gabonakereskedő és a termelő fejében? Eladni vagy tárolni?
A Dunagabona Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a terményárak alakulását befolyásoló tényezőkről, a rövid és hosszú távú kilátásokról. A válaszokra gabonakereskedői és termelői nézőpontból is rávilágított.

Meg kell menteni a magyar diótermesztést
A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években.

dió

A magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott — fotó: pixabay.com

Nem kelt ki a veteményem! Mit rontottam el?
Még néhány hét, és ha a talajfagy is felenged, elkezdhető a hidegtűrő zöldségfajok szabadföldi vetése. Vagyunk jó néhányan, kiknek kellemetlen emlékei vannak az elmúlt évekből a veteményekkel kapcsolatban, a várt zöldség nem vagy csak nagyon vontatottan, hosszú idő után és hiányosan kelt ki.

Részletek derültek ki az új gazdaságátadási törvényről
Őstermelők vagy egyéni vállalkozók élhetnek a lehetőséggel. A törvény egy év múlva lép hatályba.

Van akkora szenzáció, mint a génszerkesztés: óriási felfedezés a növénynemesítésben!
A Wageningeni Egyetem kutatói – japán és új-zélandi kollégáikkal együttműködve, 15 évi kutatómunka eredményeként – felfedezték azt a gént, amely a beporzást nem igénylő növények szaporító anyagainak előállításáért felelős.

berkenye

Az apomiktikus növények közé tartozik a berkenye is — fotó: pixabay.com

Csirkehúshiányra kell felkészülni? Drámai a helyzet a baromfipiacon
A baromfitartók felélték a tartalékaikat. Akkor kellene emelni az átadási árakat, amikor a kereskedelmi árrést csökkenti az élelmiszerárstop.

Igazságtalan verseny az olcsó importáruval – jöhetne már a fordulat
Nagy tervei vannak a mezőgazdaságra nézve a francia EU-elnökségnek.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.