Dr. Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense – aki mentorként segíti az egyik résztvevő csapatot – elmondta, hogy a diákok nagyon lelkesek, aktívak. A verseny előnyeként emelte ki, hogy a résztvevők megismerkedhetnek egy olyan szoftverrel, ami a 21. századi gazdálkodásban nagyon hasznos és olyan tudásra tehetnek szert, amit az órák keretében nem kapnak meg. Emellett a verseny gondolkodásra készteti a hallgatókat, kérdéseket tesznek fel, problémákat oldanak meg, elkezdtek előre gondolkodni.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője elmondta, azért támogatja a portál az Agrovirtus kezdeményezést, mert az Agroinform mindig keresi a lehetőségeket az innovációra, a fejlődésre a portál működésében és az olvasók tájékoztatásában, az információátadásban is. Elmondta, hogy mindig is tapasztalta, hogy azoknak, akik a mezőgazdasággal foglalkoznak szívügyük az agrárium, az Agrovirtussal is azt az üzenetet szeretnék átadni, hogy érdemes a mezőgazdaság fejlesztésével fogalalkozni, és érdemes új dolgokban gondolkodni.

A második feladatot Móri Viktória, az AgroVIR Kft. képviseletében és Lengyel Tamás, a Phylazonit Kft. képviseletében ismertették.

Lengyel Tamás elmondta, az intenzív növénytermesztés beszűkíti a vetésforgót, ez pedig negatívan hat a talajra és a termesztett növények minőségére és mennyiségére. Ezért fontos megismerni a jövő mezőgazdászainak azokat a termékeket és technológiákat, amelyek a probléma kezelésében segíthetnek. A harmadik pálya feladatai ezzel kapcsolatosak: első lépésben a talajszerkezet javítása a cél, majd a tápanyag-felvétel hatékonyságának növelése, végül a növénykondíció javítása lesz a feladat.

Móri Viktória ismertette a gépesítéssel kapcsolatos feladatokat: talajmunkákhoz kell a versenyzőknek megtalálni a megfelelő gépeket a négyes pályán. A csapatoknak a feladat során munkaműveleti- és gépteljesítményt is rögzíteniük kell.

A 3. és 4. pálya feladatait október 24.-én 16 óráig küldhetik el a versenyzők, és még ugyanekkor, tehát 16 órától jelentkezünk a következő feladatismertetéssel.

További információ: agrovirtus.hu