Ismét egy igazán eseménydús tavaszi szezont tudhatunk magunk mögött. A vetés során szerzett tapasztalatok, vizsgálata és elemzése még javában folyik, és teljes képet természetesen majd aratás után a hozamadatok vizsgálatával fogunk kapni, de azért már most is látunk néhány érdekes dolgot.

Az idei tavasz szárazsággal és hideggel indított, aminek köszönhetően egy országos vetésidő-kísérletnek lehetünk tanúi. A gazdák nagy része már azzal a tudattal ette a húsvéti sonkát, hogy minden mag a földbe került, míg mások ekkor még hozzá sem kezdtek a vetéshez. Azt már látjuk, hogy a húsvét utáni vetések, átlagosan fele annyi idő alatt keltek ki, mint a koraiak és kezdeti fejlődésük is láthatóan erőteljesebb. Meglátjuk, mik lesznek az eredmények aratáskor.

Vetési kísérlet parcellákon

A kísérletben a parcellákon olyan tényezők hatásait vizsgálják, mint pl.: a csoroszlyanyomás mértéke, a vetési mélység, a vetési sebesség, a szármaradványok, vetési pontosság – fotó: Precision Planting Magyarország

Ezen a tavaszon az ország 3 pontján volt lehetőségünk kísérleti parcellákat vetni. Kukoricával Makón az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, és Debrecenben a Debreceni Egyetem területén, napraforgóval pedig Tompán kísérleteztünk. Ezeken a parcellákon olyan tényezők hatásait vizsgáljuk, mint pl.: a csoroszlyanyomás mértéke, a vetési mélység, a vetési sebesség, a szármaradványok, vetési pontosság. Érdekesség, hogy egyelőre mindhárom területen a 3 cm mélyre vetett magok keltek és fejlődnek a legszebben.

Makón például közvetlenül vetés után kaptunk egy heves zivatart, majd egy felmelegedést. A 3 cm-re vetett állomány még a talaj felcserepesedése előtt elérte a napfényt, míg a mélyebbre vetetteknek a kemény talajkéreggel is meg kellett küzdeniük.

A talaj felszínén kialakuló kemény kéreg hátráltatja az állomány egyenletes kelését

A talaj felszínén kialakuló kemény kéreg hátráltatja az állomány egyenletes kelését – fotó: Precision Planting Magyarország

A SmartFirmer elnevezésű érzékelőkkel felszerelt maglenyomó pálcának köszönhetően, érdekes adatokat is láthattunk munka közben, mivel az eszköz valós idejű információkat gyűjt a magárokban. Egyik délelőtt egy röpke zápor elkapott vetés közben. Csalódottan láttam a 2020 Gen3 monitoron, hogy amíg tegnap délután közel 20 fokos talajba és 32% nedvességtartalomba vetettem, a zápor után már csak 10 fok alatti a talajhőmérséklet, de a nedvesség csak 3%-kal nőtt.

A 2020 Gen3 monitoron láthatóak a gyűjtött adatok

A 2020 Gen3 monitoron láthatóak a gyűjtött adatok, amelyek segítik a további tervezést, munkát, és az előzmények elemzését – fotó: Precision Planting Magyarország

A magárok tökéletes lezárása továbbra is sok helyen okoz problémát. A nedvesen megtömörített magárok vetést követően száradás után gyakran kinyílik. Ezek a repedések általában a magárok aljáig érnek és tovább szárítják a növény gyökerének környezetét.

Ennek a problémának a kiküszöbölésében nagy segítséget nyújt a DeltaForce és a FurrowForce. A DeltaForce egy hidraulikus csoroszlyanyomás-szabályzó rendszer, amely folyamatosan méri a vetőkocsi talajra gyakorolt nyomását és azt automatikusan sorokra bontva tudja korrigálni. A FurrowForce pedig egy kétlépcsős magárok lezáró rendszer, amely első lépcsőben eldolgozza a kemény magárok falat, majd a második lépcsőben kellőképpen visszatömöríti az így fellazított talajt, hogy megkapjuk a tökéletes mag- és talajkapcsolatot. Mivel így megszüntetjük a magárkot, az később kinyílni sem tud.

Magárkok kísérlet: az elégtelenül lezárt magárok később megnyílik. Ezek a repedések gyakran a magárok alját is elérik.

Az elégtelenül lezárt magárok később megnyílik. Ezek a repedések gyakran a magárok alját is elérik. – fotó: Precision Planting Magyarország

Szintén nagy probléma a magárokban lévő szármaradvány. A felszínen hagyott szármaradványt a sávtistítók el tudják takarítani az útból, viszont azt tapasztaljuk, hogy a forgatás-szántás háttérbe szorulásával nagyon sok szármaradványt keverünk be pont vetési mélységbe, ami a kelés hátráltatásán felül a gyökérfejlődést is befolyásolja.

Nagy gond a magárkokban maradt szármaradvány is

Nagy probléma a magárokban lévő szármaradvány – fotó: Precision Planting Magyarország

A nyár folyamán szeretnénk minél több érdeklődővel találkozni a fent említett parcellákon, ahol személyesen is meg tudjuk vitatni ezeket a tapasztalatokat. Hamarosan meghirdetjük a nyílt napok időpontjait is, de egyéni érdeklődők hívását is szívesen fogadjuk.

További információkért keresd fel a Precision Planting Magyarország Facebook-oldalát vagy keresse Szádeczki István régióvezetőt az alábbi elréhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 70 930 8870
E-mail: iszadeczki@precisionplanting.com