A korábbi évtizedekben – a hagyományos burgonyatermesztésben – többszöri töltögetéssel gyomtalanították a gazdák a sorközöket. Kutatók megfigyelései szerint a kapálás és a töltögetés károsítja a burgonya hajszálgyökereit, terjeszti a vírusokat és a rizoktóniás szárrothadás kórokozóját. Időben végzett vegyszeres gyomirtással ezek a károsodások kiküszöbölhetők. Ebben az esetben az ültetéssel egy időben kell kialakítani a bakhátakat, és ezt követően már nem szabad talajművelést végezni. A gyomirtás sikerét döntően befolyásolja a talajállapot is, ezért különös figyelmet kell fordítani az egyenletes talajfelszínű, rögmentes bakhátak kialakítására.

 

A gyomnövények közül a kakaslábfű, a muharfélék, a disznóparéj, a libatop- és a parlagfű jelenti a legnagyobb gondot a burgonyatermesztőknek. Ezek ellen mindenki számára hozzáférhető szabadforgalmú gyári kombinációk állnak rendelkezésre. A széles hatásspektrum és a hosszú hatástartam mellett nagy előny ezen termékek kiváló szelektivitása is. A gyomirtás helyi keveréssel, úgynevezett „tankkombinációval” is megoldható.

A burgonyát a gyomnövények mellett több betegség és kártevő is veszélyezteti. A burgonya betegségei közül a „burgonyavész” vagy „fitoftóra” az egyik legveszélyesebb, mely nem csak a lombozatot károsítja, hanem nagymérvű gumórothadást is előidézhet. Nagyobb kártételére csapadékos, párás időjárási viszonyok között lehet számítani. A betegség többnyire június végén, július elején jelenik meg. A burgonyalevél csúcsán vagy szélén eleinte sárgás, majd gyorsan barnuló foltok keletkeznek. A fertőzés rohamosan terjed, és a levelek egy-két nap alatt megbarnulnak. A gumó a talajba mosódott spórákkal fertőződik. A fitoftóra ellen ma már hatékonyan tudunk védekezni. A hagyományos kontakt gombaölő szerek mellett felszívódó szerek, illetve ezek kombinációi is rendelkezésre állnak. Az első permetezést a betegség megjelenése előtt, a kórokozó számára kedvező időjárási körülmények esetén –, de legkésőbb a sorok záródása előtt – kell elvégezni. A kezelést 10–14 naponként kell megismételni, de egy szezonban felszívódó szerrel maximum 3 alkalommal permetezzünk. A továbbiakban – szükség esetén – kontakt szerrel kell védekezni.

A burgonya legnagyobb ellensége a „burgonyabogár”, amely 1947 óta található meg Közép-Európában. Irtásához nagyszámú szer áll rendelkezésre, de ezek egy részével szemben már ellenállóvá vált a kártevő. A hagyományos rovarölő szerek mellett újdonságnak számítanak a rovarok növekedését szabályozó készítmények, melyek a lárva átalakulását akadályozzák meg. A lárvák a kezelés után azonnal befejezik táplálkozásukat, de még 3–4 napig élve maradnak. Ilyen például a Match. Míg a hagyományos készítményekkel egy szezonban 5–6 védekezésre is szükség lehet, addig ezzel 2–3 permetezéssel megoldható a védekezés. Az abszolút környezetkímélő Match jelenleg az egyik legígéretesebb rovarölőszer-újdonság, mely szakboltokban megvásárolható.

Dr. László László