A káposztarepce a búzához hasonlóan a közepesen kötött, semleges pH-értékű talajokat kedveli leginkább. Erős karógyökerének köszönhetően sok termőhelyen termeszthető, még a szárazabb és lazább talajokon is. Az optimális hozamhoz a káposztarepce  500-600 mm csapadékot és kb. 2600 °C hőösszeget igényel. Jó elővetemény, fontos növény a vetésforgóban.

A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömegképződés miatt a káposztarepce nagy mennyiségű tápanyagot vesz fel, amelyet a talaj készleteinek és a kiadott műtrágyáknak együttesen kell biztosítaniuk. A növekedéshez szükséges, felvett tápanyagok mennyisége lényegesen magasabb, mint a terméssel a területről elszállított tápanyagmennyiség (egy átlagos, 3 t/ha-os termésszint eléréséhez is 140-170 kg nitrogént, 75-90 kg foszfort, és 140-160 kg káliumot vesz fel a talajból). A magas hozamokhoz a talajból származó nitrogén általában nem elegendő az ősz folyamán, az őszi alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához.

A megfelelő mennyiségű kálium őszi kijuttatása javítja a fagy és stressztűrést, a vízoldható foszfor pedig segíti a gyökérképződést, támogatja a növény energiaháztartását, a nitrogén pedig, mint köztudott, a vegetatív növekedés alapja.

repce

Az őszi alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához – fotó: Agroinform.hu

Míg a foszfor és a kálium teljes mennyiségét ősszel, az alaptrágyázáskor kiadhatjuk, addig a teljes nitrogén mennyiségének a harmadát, de legfeljebb 40-60 kg/ha hatóanyagot célszerű ősszel kijuttatni. A túl nagy mennyiségű nitrogén a repceállomány túlfejlődését okozhatja, ami növeli a téli kifagyás veszélyét. A biztonságos átteleléshez a repcének 8-10 leveles tőlevélrózsával és 25-30 cm hosszú, 8-10 mm gyökérnyak-átmérőjű gyökérzettel kell rendelkeznie.

A káposztarepce számára a kén az egyik legfontosabb tápanyag.

Minden 10 kg nitrogénre 1 kg ként (1 kg S vagy 2,5 kg SO3) is kell számolni. A vegetáció során érdemes legalább 30-40 kg/ha elemi ként (75-100 kg/ha SO3) is visszapótolnunk. A kén fontos eleme a zsírsavak szintézisének, így jelentősen befolyásolja az olajtartalmat, valamint elengedhetetlen a klorofill képződéséhez is. Ez utóbbi miatt a kénhiány már ősszel is jelentkezhet, ezért fontos, hogy ősszel is juttassunk ki megfelelő mennyiségű ként az alapműtrágyákkal. A szükséges kén fennmaradó mennyiségét tavasszal, kénes nitrogén műtrágyával tudjuk kiadni.

A káposztarepce igényli a meszet is: körülbelül 5-8-szor annyi kalciumot igényel, mint a gabonák. Ez akár 90-120 kg/ha CaO is lehet a talajok Ca-ellátottsága függvényében. Különösen enyhén savanyú talajokon lehet szükséges a mész időnkénti pótlása, elsősorban akkor, ha az altalaj is mészhiányos. A kalcium sokféle szerepet tölt be a növény életében: a sejtfalak megerősítése következtében növeli a növények ellenálló képességét a nehézfémsókkal szemben, részt vesz a szénhidrát anyagcsere szabályozásában, valamint nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges és normális növekedéséhez.

repce tápanyagellátás

A repce körülbelül 5-8-szor annyi kalciumot igényel, mint a gabonák – fotó: Borealis L.A.T

Az NPK-műtrágyák általában tartalmaznak meszet és ként is, így az őszi alaptrágyázással a fő makroelemek mellett még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Például 350 kg/ha COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn műtrágyával már az alaptrágyázás során 10,5 kg elemi ként (26,2 kg/ha SO3) és 20 kg CaO-ot is juttatunk a talajba.  A többi hiányzó kalcium pótlására kiváló lehetőség a mésztartalmú nitrogénműtrágya használata a vegetáció során (NAC 27 N, amely 12,5 % CaO-t tartalmaz).

A pontos kijuttatandó tápanyagmennyiségek meghatározásához a terméssel kivont mennyiségek és a talajok tápanyagvizsgálati eredményei szolgáljanak alapul.

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, akkor egy megerősödött, meggyökerezett repceállomány megy a télbe, ami megalapozza a következő évi jó termést.

A Borealis L.A.T a következő műtrágyákkal áll a vásárlók rendelkezésére a 2020-as őszi szezonban:

  • NAC 27 N
  • VARIO 23 N +30SO3
  • COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn (5,7% CaO tartalom)
  • COMPLEX 14/10/20 +10SO3 (4,2% CaO tartalom)
  • COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn (9% CaO tartalom)
  • COMPLEX 12/12/17 +2MgO+12SO₃+B+Zn (5% CaO tartalom)

További információkért keresse fel weboldalunkat:

www.borealis-lat.com