Az őszi gyomirtással a tavaszi munkacsúcs idejére egy, a gabona fejlődését, hozamát nagyban befolyásoló feladatot tudunk elvégezni.

Az őszi vetés hozamát nagyban befolyásolja a megfelelő gyomirtás

Az őszi vetésű gabonák hozamát nagyban befolyásolja, hogy megfelelő-e a gyomirtás – fotó: Corteva Agriscience

Az őszi vetések időszakában a hektikus csapadékeloszlás következtében a vetést a várható esőzésekhez szükséges időzíteni. Az őszi árpák jóval korábban kerülnek elvetésre, ezért október-november végére már nagy tömegben, fejlett állapotban jelen vannak a gyomnövények. Az őszi búza vetésideje az elmúlt évek tapasztalata alapján egészen november végéig kitolódhat, így a búza jó esetben december végére éri el az 5-6 leveles állapotot. A csökkentett vetőmagnorma a hibrid búza esetében és a korai vetésidő esetében mindenképpen indokolja az őszi gyomirtás elvégzését, hogy megelőzzük az enyhe tél folyamán a gyomnövények tömeges csírázását.

Ezzel helyzeti előnybe kerül a kultúrnövény a gyomnövényekkel szemben, ami kritikus a tavaszi indulás időszakában, amikor minden csepp esőnek és műtrágyának hasznosulnia kell a kultúrnövény számára.

Az őszi gyomirtó szerrel szemben elvárás, hogy a készítmény levélen és talajon keresztül is rendelkezzen hatással. A november végén és decemberben lehulló bemosó csapadékkal jól megázott őszi kezeléssel egészen az aratásig gyommentesen tartható az állomány. Gyakori a repce-búza vetésforgó. A kalászosok őszi gyomirtásával egyben gyérítésre kerülnek a következő ősszel vetésre kerülő repce gyomnövényei is.

Az őszi kalászosok ősszel csírázó legfontosabb gyomnövényei

Balról jobbra: Nagyszéltippan őszi búzában, Tyúkhúr és borostyánlevelű veronika tömeges csírázása őszi árpában, Mezei árvácska és kaporlevelű ebszékfű, Pipacs

Balról jobbra: Nagyszéltippan őszi búzában, Tyúkhúr és borostyánlevelű veronika tömeges csírázása őszi árpában, Mezei árvácska és kaporlevelű ebszékfű, Pipacs – fotó: Corteva Agriscience


Bizon gyomirtó szer logó

Három különböző hatásmód egyesített ereje véd a kalászosok őszi gyomosodása ellen

A Bizon™ három hatóanyaggal (diflufenikán, penoxszulám, floraszulám), korai kijuttatással, jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő magról kelő kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a veronika, árvácska, árvacsalán fajok, de a tyúkhúr, a pásztortáska, és a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedő hatással rendelkezik a repce árvakelés ellen, ugyanakkor nincs káros mellékhatása az utóveteményre.

Jó választás azokon a területeken, ahol a sebforrasztó zsombor is jelen van. Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár betakarításig gyommentességet biztosít. A Bizon™-t ősszel, korai posztemergensen kell kijuttatni, akár a gyomnövények kelése előtt.

Kezelt és kezeletlen terület

Fotó: Corteva Agriscience

A már kikelt növények esetén, a magról kelő kétszikűek szik-4 leveles, a nagy széltippan 1-3 leveles fenológiai stádiumában a legérzékenyebbek. A készítmény őszi búzában, őszi árpában és tritikáléban kizárólag ősszel használható, egy vegetációs időszakban egy alkalommal.

Bizon™ hatékony a nagy széltippan ellen őszi árpában

Bizon™ hatékony a nagy széltippan ellen őszi árpában – fotó: Corteva Agriscience

A BIZON™ hsználatának legfontosabb előnyei:

  • Az egyik legjobb választás nagy széltippan ellen
  • Kiváló hatékonyság repce árvakelés ellen
  • Széles hatásspektrum az őszi kétszikű gyomnövények ellen
  • Hosszú tartamhatás
  • Nincs utóvetemény-hatás

Szántóföldi hatékonysági vizsgálat eredményei

Szántóföldi hatékonysági vizsgálat eredményei diagramon

Forrás: Corteva Agriscience

A Bizon™ most jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a Corteva Technológiai Bónusz program keretein belül!

Bővebb információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el honlapunkra a corteva.hu-ra.

Amador Gergely
Fejlesztőmérnök
Corteva Agriscience™

A növényvédőszereket biztonságosan kell használni. Használat előtt olvassa el a címkét és a használati útmutatót.