A globális kereskedelem nagy hátránya a kártevők, baktériumok, vírusok gyors, világszintű terjedése. A világ vezető növénytermesztő országai telítődnek kártevőkkel évszázad közepére, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak. Magyarországon sem lesz elegendő az eddig ismert fajtájú kártevők ellen védekezni, hanem a nemzetközi gyakorlatot is figyelni kell. Érdemes lesz a tendenciákat követve előre felkészülni a támadásra.

Mára már minden 10-ik betegségtípus megtalálható a gazdanövényeket termesztő országok felében. Ha ez a terjeszkedés a jelenlegi ütemben halad, tudósok attól tartanak, hogy a globális növénytermesztő országok jelentős része nem lesz képes leküzdeni a kártevőket 30 év múlva.kártevő

A világ repülőútvonalai (forrás: Wikipedia)

A legnagyobb invázió a következő három típusú betegségtől várható:

  • Trópusi fonálférgek, melyek növények ezreinek a gyökérzetét érinthetik;
  • Lisztharmat, mely a gabonafélék gombás megbetegedése;
  • Citrus tristeza vírus, mely jelentése nem véletlen szomorúság, 145 termelő országból 105-be elért.

Eddig a gombás betegségek terjedtek el leginkább, holott a gombáknak van a legkevesebb gazdanövényük. A klímaváltozás szignifikáns hatást gyakorolhat a kórokozók terjedésére, a melegebb időjárás elősegítheti az inváziót.

kártevő

Egy veszélyes körforgás alakult ki, hiszen a károkozók terjedése és gyors életciklusa kikényszeríti a diverzifikált szelekciót, azaz egyre agresszívabb, új fertőző tulajdonságokkal rendelkező kártevők alakulnak ki. Csak remélni tudjuk, hogy bizonyos növényvédelmi stratégiákkal, biztonsági intézkedésekkel létre hozhatóak olyan régiók, melyek védettek maradnak az invázió ellen. Kritikus pontja ennek a megfelelő információáramlás is, hogy az érkező betegségek már ismertek legyenek.