A szántóföldi növénytermesztésre jelentősen hatottak a 2022-től zajló gazdasági folyamatok és a klímaváltozás. Az őszi búzának és őszi árpának nagymértékben visszaesett a jövedelmezősége, valamint 2024 februárjában olyan meleg volt az időjárás, hogy egy generáció pocok is fel tudott nevelkedni. Ezekre a kihívásokra kell választ találni most a gazdáknak – mondta a Kalászos növények – aktuális munkálatok webinárium köszöntőjében Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztály elnöke, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

"Csökkentett menetszámú talajművelés és nedvességmegőrzés kalászos gabonák alá" című előadásában Nyárádi Attila (MEGFOSZ) többek között azt hangsúlyozta, hogy "a mi felelősségünk, hogy a talaj mindig olyan állapotban legyen, hogy képes legyen befogadni a csapadékot, tárolni, majd hozzáférhetővé tenni a kultúra számára".

Kiemelte, hogy a talajművelésnek hozambefolyásoló hatása van, mindenképpen meg kell vizsgálni a gyakorlatot, és javítani, ahol nem megfelelőek az elvégzett műveletek. Ugyanis a hibás talajművelés nyomai az aratásig meglátszanak a táblán és akár 20 százalékos terméscsökkenést is okozhatnak. Részletesen ismertette, melyik talajművelőgépet hogyan és mikor a legcélszerűbb használni.

Csökkentett menetszámú talajművelés és nedvességmegőrzés kalászos gabonák alá előadás prezentációja itt érhető el.

"Különböző kórokozók már a tél folyamán megjelentek az állományokban. Jelenleg az őszi búzát a lisztharmat, a sárgarozsda, a vörösrozsda és a szeptóriás levélfoltosság veszélyezteti. Az őszi árpa állományokat pedig a lisztharmat, a barna levélfoltosság, a hálózatos levélfoltosság és az árpa sárga törpülés vírus fertőzi" – mondta "Kalászos gabonáink növényvédelmi helyzete 2024 tavaszán" előadásában Hunyadi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke.

Kiemelte, hogy a mostani csapadékos időben a kalászfuzáriumos fertőzésének a veszélye magas.

Kalászos gabonáink növényvédelmi helyzete 2024 tavaszán című előadás prezentációja itt érhető el.


A búzatermesztés stratégiájának kialakítása kapcsán Pájtli Péter gazdálkodó, "A búzatermesztés agrotechnikai kihívásai szélsőségek idején" című előadásában kiemelte, hogy a jelenlegi piaci helyzetben egyértelműen az látszik, hogy jelentős felára van a minőségi búzának. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a magyar minősítési rendszer elavult, az elvárt feltételek nem esnek egybe az exportpiacokon elvárt minőségi követelményekkel. Ha a búza megfelel az exportpiaci paramétereknek, akkor a vásárlók valóban hajlandók felárat fizetni érte.

A búzatermesztés agrotechnikai kihívásai szélsőségek idején című előadás prezentációja itt érhető el.

"SZALMA, azaz szerves TÁPANYAG ingyen!" címmel Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója tartott előadást. Bemutatta, miért van szüksége a talajoknak a szerves anyagra és részletezte, hogyan növelhető a szervesanyag-tartalom.

Hozzátette, hogy tarlóhántáskor, tarlókezeléskor nagyon fontos a megfelelő mulcsolás, amely a különböző hőstresszek és az erózió ellen tartós védelmet nyújt a talajnak.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyar állatállománynak szükséges szalmamennyiség többszörösét bálázzák be a gazdák minden évben, pedig a szükségesen felüli résznek a földeken kellene maradni, és ami jelentős segítséget jelentene a termőtalajoknak.

SZALMA, azaz szerves TÁPANYAG ingyen! című előadás prezentációja itt érhető el.

A teljes Kalászos növények – aktuális munkálatok című Agroinform webináriumot itt tudod visszanézni:

Indexkép: Shutterstock