Ha igen, milyen kezelést igényel és milyen módon tudjuk azt tárolni, hasznosítani, illetve milyen célra és milyen árréssel tudjuk tovább értékesíteni. Ehhez ismernünk kell az adott termék tulajdonságait:

  • Összetételét,
  • a hasznos komponensek mennyiségét,
  • a káros komponensek mennyiségét,
  • illetve megfelelőségét.

gabona

Az egész sokaságot egyszerre nem vizsgálhatjuk. A tétel tulajdonságait úgy tudjuk megfelelően meghatározni, ha mintát veszünk belőle és az megfelelően jellemezi a vizsgált tételt. A mintavételt követő vizsgálati eredmények alapján döntést kell hozni.

DE..

Kicsit időzzünk el itt és vizsgáljunk meg pár alapfogalmat, amik lehet, hogy egyértelműek, de nem feltétlenül valósul meg minden a gyakorlatban.

teherautó, billenőplatós autó és traktor

A populáció mindazon dolgok összessége, amik a vizsgálat tárgyában érintettek, vagyis az a behozott tétel, ami egy beszállítótól, egy parcelláról, egy tábláról érkezik. Legegyszerűbben: az adott pótkocsin lévő gabonamennyiség.

gabona kézben

A minta, a vizsgálat populációjának azon része, amelyet ténylegesen bevonunk az adatgyűjtésbe. Valamilyen módon a pótkocsiból kiveszünk egy bizonyos egységet, amit vizsgálunk.

mintavétel

A mintavétel az a módszer, mely segítségével a populációt alkotókból kiválasztjuk (elkülönítjük) a kutatási mintába kerülőket. Ez lehet vödör, marék, stekker, szúrcsap, vagy automata mintavevő. A fogalom szempontjából mindegy, hogy melyiket használjuk, a következő fogalom szempontjából viszont már nem.

gabonaszállítás

A reprezentativitás annak a kérdése, hogy a választott minta leképezi-e a vizsgált populációt és azzal azonosíthatóak-e a minta adatai alapján tett megállapítások?

Ez a legfontosabb kérdése a minőség meghatározásának. Pont.

Ha egy minta nem reprezentatív, akkor mindegy, hogy milyen vizsgálatot végzünk azon, az eredmény nem fogja kellő képpen jellemezni a teljes tételt. Akaratunkon kívül, könnyen becsaphatjuk magunkat, a beszállítót és nagy károkat okozhatunk magunknak, vagy adott esetben mindkét félnek.

A mintavételre emiatt vonatkoznak szabványok és szabályok, amiket sorvezetőként tudunk használni a folyamat tervezése és kivitelezése során, hogy mindegyik fél a fair-trade jegyében, tisztességes keretek között, nyerjen az üzleten.

A mintavételi szabvány egy 15 tonna alatti szerelvényre 5 pontot ír elő teljes keresztmetszetben. Természetesen ettől az adottságoktól függően el lehet térni és befolyásolhatja belső protokoll, valamint az idő szűke is.

A szállítójárműről teljes keresztmetszetben vett és a fogadóhelyiségbe beérkezett al-mintákból átlagmintát kell képeznünk, mely teljes egészében reprezentálja az adott tételt, hiszen a pótkocsin a különböző rétegekből vettünk mintát, de az nem feltétlenül keveredik össze megfelelően a mintavétel során.

TIPP: Ennek legegyszerűbb módja, hogy a beérkezett mintát egy tégelyben kézzel, vagy valamilyen célszerszámmal párszor alaposan megkeverjük.

Átlagminta képzése után a minta készen áll arra, hogy különböző vizsgálatoknak vessük alá, az összetételét, a hasznos komponensek mennyiségét, a káros komponensek mennyiségét, illetve megfelelőségét illetően.

A gabona mintavétel legfontosabb kérdése tehát, a reprezentativitás, amelynek feltételei:

  • a teljes keresztmetszetből vett alminta
  • szabványoknak és/vagy belső protokolloknak megfelelő mennyiségű alminta
  • és az átlagminta képzése

A Servitec Kft. 2013-óta forgalmazza a Stork mintavevő rendszereket, amelyek rendkívül üzembiztosak, gyorsak, egyszerűen használhatóak és támogatják a reprezentatív mintavételi folyamatot.

Amennyiben bővebb információt szeretnének, tekintsék meg gabona mintavételi megoldásainkat weboldalunkon és kérjenek egyedi árajánlatot, vagy lépjenek velünk kapcsolatba a lenti elérhetőségek egyikén:

E-mail: info@servitec.hu
Telefon: +36305623750