Peti Péter növényorvossal, a Fűzvölgyi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjével beszélgettünk a Fűzvölgy határában elhelyezkedő repcetáblák eltérő területi adottságairól és a heterogenitás kivédésére alkalmazható technológiákról.

"Terepszemlénk alkalmával először egy 50 hektáros táblára látogattunk el. A vetés tavaly augusztus 30-án történt, hektáronként 450.000 tőszámmal. Ez a terület szerencsére időben kapott nagyobb mennyiségű csapadékot, így egyöntetű kelés mellett indulhatott el az állomány.

A Huminisz technológiát kétszer alkalmaztuk ezen a táblán, amelyek az őszi- és tavaszi regulátorozással egy menetben történtek. Az állomány első alkalommal K2-t kapott két literes dózisban hektáronként, valamint Solvitis Bór Extrát két literes dózissal.

Idén tavasszal márciusban Kondisol B+S-t kapott 5 literes dózisban. A Kondisol készítményeket már 10 éve ismerem és használom, és tapasztalataim szerint a növény habitusát nagy mértékben fejleszti, serkenti és a növénynek az alkalmazás után sokkal jobb az egészségi állapota.

A növények a betegségekre sokkal kevésbé hajlamosak és az aszályt és a fagyokat is jobban viselik.

A teljes vetésterületen használjuk a Huminisz technológiát, mert véleményem szerint, ami beválik, azt alkalmazni kell.

Az előző évi repce üzemi termésátlagunk 3,7 tonna volt – ezért úgy gondolom, hogy magáért beszél a technológia!

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a készítmény jól keverhető, így a kijuttatását akár regulátorral, akár rovarölő kezeléssel egy menetben is el lehet végezni, így a plusz kijuttatások költségmegtakarítása is nagy előny számunkra" – hangsúlyozta Peti Péter.

A Kondisol termékcsalád tagjai humin-, fulvo- és aminosavakat tartalmazó, egyedi összetételű,
hatásfokozó keláthatással rendelkező növénykondicionáló készítmények.

A termékcsalád felhasználása javasolt:

  • relatív tápanyaghiányok kezelésére
  • stresszhatás utáni regenerálásra
  • stressztűrés fokozására
  • tankkeverékben kijuttatott növényvédő szerek hatásfokozására
  • heterogén, vagy fejletlen állomány kezelésére
  • termésmennyiség- és minőség növelésre

A Kondisol alapkészítmény természetes nitrogén, foszfor, kálium és mikroelem tartalommal rendelkezik. Ökológiai termesztésben is felhasználható.

A Kondisol N az alapkészítmény nitrogénnel dúsított változata, intenzív növekedési időszakban
és minőségjavításra használható.

A Kondisol B+S az alapkészítmény bórral és szerves kénnel (metionin) dúsított változata,
amely kiváló stresszhatás utáni regeneráló képességgel rendelkezik.

A termelők számára rendkívül fontos szempont a megtérülés egy készítmény használatakor. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Pais Istvánt, a Huminisz Kft. ügyvezetőjét.

"11 éve végzünk szántóföldi és kisparcellás kísérleteket, valamint külső cég bevonásával már fenológiai méréseket is szántóföldi és kertészeti kultúrákban. Ezen vizsgálatok eredményei alapján igazoltan mondjuk partnereinknek, hogy 3-4-szerese a megtérülési mutatónk.

Az előző év 2. felének, valamint az idén várható magas felvásárlási árak mellett természetesen a megtérülés 6-8-szoros is lehet, azonban mi több év átlagában a biztosan elérhető megtérülési mutatókat szoktuk hangsúlyozni.

Az elmúlt 10 év üzemi átlageredményei alapján kalászosokban, kukoricában, napraforgóban, szójában és repcében a Huminisz technológia használata mellett 10%-os terméstöbblet realizálható.