A németországi Fraunhofer Intézet (IVV) élelmiszertechnológusai azon dolgoznak, hogy a fehérjékben gazdag és egyelőre főleg állati takarmányként hasznosított lóbabból emberi fogyasztásra alkalmas terméket állítsanak elő – olvashatjuk a topagrar.com-on. Az IVV véleménye szerint ez mai technológiákkal megvalósítható, sőt nem szabad kihasználatlanul hagyni ezt az értékes fehérjeforrást, mivel a lóbab Európa több országában problémamentesen és gazdaságosan termeszthető.

Az élelmezési hasznosítás egyetlen akadálya, hogy a lóbab magvakból készített őrleményből, illetve fehérjekoncentrátumokból jelenleg nem sikerül eltávolítani a fogyasztók 1 százalékánál mérgező hatást kiváltó vicin és convicin vegyületeket, valamint a takarmánypillangósokra jellemző, kellemetlen mellékízt.

lóbab

A lóbab értékes fehérjeforrás – fotó: Shutterstock

A probléma megoldására a Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Hivatal (BLE) kidolgozta a „QualiFabeBean” programot, amely elvezethet a lóbab piacképes élelmiszer-alapanyaggá történő átalakításához, és amelynek állami támogatással történő megvalósítása a következő néhány év feladata.

Talán nem véletlen, hogy Spanyolország vidéki italboltjaiban a zsenge lóbab az ott időző fiatalok egyik kedvelt rágcsálnivalója.