A háziméhek egy olyan bámulatos képességgel rendelkeznek, amellyel a kaptár sötét belsejében is érzekelik társaiknak a táncát, amellyel az utóbbiak a táplálék helyének irányát jelzik.

méhek

A méhek a mellettük elhaladó táncos minden egyes érintésére megváltoztatják antennáik helyzetét – fotó: pixabay.com

Ezt a táncot és útmutató képességet a tudósok már évtizedekkel korábban is ismerték, annak pontos összefüggéseit azonban az Edinburgh-i Egyetem kutatói csak a közelmúltban fedezték fel – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

Ehhez az egyetem méhészetében alaposan megfigyelték a méhkolóniák viselkedését, és számítógépes modellekkel utánozták azok agyműködését.

Ezzel egy időben, infravörös fényben és lassított felvételben, nagy felbontásban filmre vették a méhek lassú mozgását és annak a társak „antennái" által történő érzékelését. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy pontosan nyomon kövessék minden egyes méh antennáinak helyzetváltozásait a csóváló tánc során – ami egyébként szabad emberi szem számára nem észlelhető.


A kutatók megfigyelték, hogy a méhek a mellettük elhaladó táncos minden egyes érintésére megváltoztatják antennáik helyzetét, a testüknek a táncoshoz viszonyított szöge alapján.

A csapat ezt megértve rájött, hogy a méhek bármilyen szögből, vagy akár állandóan változó pozícióból is képesek dekódolni a táncokat, ha az antennáik által felvett jeleket saját gravitációjukkal kombinálják.