A BIOMIN által 1991-ben bemutatott Mycofix® termékcsalád tagjai napjainkban világszerte a legnagyobb mennyiségben eladott készítménynek számítanak a mikotoxin ellenes takarmányadalékok piacán. Közel három évtized kutatási munkájának eredményeképpen a BIOMIN új technológiákat vezetett be és a mikotoxinok hatásait mérséklő legkorszerűbb megoldásokat tette elérhetővé. A legújabb innovációt, a Mycofix® termékkör ötödik generációját, 2015-ben mutatták be és úgy emlegetik, mint a „minden mikotoxin kockázat kezelési stratégiát egyben összpontosító megoldást”.

A történet 31 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Erich Erber megvásárolta az Interpremix vállalatot, amely a világ első ilyen jellegű termékét kifejlesztette, Antitox Plus néven, amely egy toxinkötő polimer volt, jó hatékonysággal az aflatoxinokkal szemben.

Ahhoz, hogy a készítmény hatását a Fuzárium toxinokkal szemben is kiterjessze, a BIOMIN 1988-ban kutatási megállapodást kötött a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel. Ezeknek a kutatásoknak köszönhetően fejlesztette ki 1991-ben az első Mycofix terméket. A Mycofix volt az első olyan készítmény, amely a mikotoxinokkal szemben a biotranszformáció (bontás) elvét alkalmazta.

mikotoxin

A BIOMIN legújabb fejlesztése a Mycofix® ötödik generációja  a Mycofix® több mikotoxinnal szemben nyújt megoldást, mint valaha – fotó: Shutterstock

Azóta a BIOMIN egyre kifinomultabb eszközöket kínál partnerei számára a mikotoxin probléma kezelésére. Az évek múlásával, a Mycofix továbbfejlesztésével a mikotoxinok inaktiválására alkalmazott stratégiák a kötőanyagoktól (pl. a bentonit 1m558 megköti az aflatoxinokat) a szelektív mikroorganizmusok (pl. a BIOMIN BBSH 797 reakcióba lép a DON-al, a specifikus észteráz hatástalanítja a zearalenont) és a tisztított enzimkészítmények (pl. a FUMzyme® lebontja a fumonizineket) irányába mozdultak el, amelyek biotranszformáció révén a mikotoxinokat nem mérgező vegyületekké alakítják át.

A FUMzyme bemutatásával a BIOMIN, a hatékonyságért végzett kitartó fejlesztőmunkával, a Mycofix® ötödik generációját hozta el a felhasználóknak.

A folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenységeknek köszönhetően a Mycofix® most több mikotoxinnal szemben nyújt megoldást, mint valaha.

A fogadtatás az első pillanattól fogva pozitív volt és a Mycofix® mára világszerte elérhető. A már meglévő ügyfelek több, mint 100 országban eddig is elégedettek voltak a korábbi Mycofix® termékkörrel, ugyanakkor alig várták, hogy részesüljenek az ötödik generáció nyújtotta előnyökben:

1) hatékonyság egy még szélesebb mikotoxin spektrummal szemben
2) három EU engedéllyel alátámasztott biztonságosság és hatékonyság a mikotoxinok inaktiválása terén
3) megnövelt – a májra, az immunrendszerre és a bélfunkciókra kiterjedő – biológiai védelem
4) védelem az állati immunrendszert gyengítő endotoxinokkal szemben (lipopoliszacharidok)
5) teljesen megújult összetétel, amely ügyfeleink számára a befektetéseik jelentős megtérülését biztosítja

A Mycofix® hatásmechanizmusa három részből tevődik össze – biotranszformáció, adszorpció és biovédelem – amelyek együttesen biztosítják a mikotoxinokkal szembeni abszolút védelmet. A biotranszformáció alapvetően változtatja meg a toxinok szerkezetét. Specifikus enzimek szabadalmaztatott kombinációja a mikrobiológiai összetevőkkel együtt a mikotoxinokat nem mérgező és a környezetre sem káros metabolitokra bontja.

Ennek a hatásmechanizmusnak a célpontjai a fumonizinek, a trichotecének és a zearalenon. Az adszorpciós hatást, amely a felületileg megköthető mikotoxinokra irányul – mint az aflatoxinok és az ergot alkaloidák – gondosan válogatott ásványi anyagok szinergikus keveréke biztosítja.

A természetes összetevők innovatív keverékén alapuló biovédelem támogatást nyújt az immunrendszernek és ellensúlyozza a mikotoxinok káros hatásait. A partnereknek ezáltal egy hatékonyabb és célzottabb eszköz áll rendelkezésükre.

A mikotoxinok rontják az állatok teljesítményét, egészségi állapotát és az immunfunkciókat. Azáltal, hogy a mikotoxinok gyengítik az állatok természetes védekezését, azok fogékonyabbá válnak a patogén mikroorganizmusokkal szemben. A Mycofix® alkalmazása, sok esetben a mikotoxinok jelenlétében, közvetetten mérsékli az állategészségügyi kiadásokat is.

takarmány

A készítmény alkalmazása közvetetten mérsékli az állategészségügyi kiadásokat is – fotó: Shutterstock

A biotranszformáció a mikotoxin kockázatkezelés jövőjét jelenti. Először is az enzimeken alapuló biotranszformáció a legspecifikusabb módszer a mikotoxinok hatásainak kivédésére – azaz a detoxifikáláson felül nagyon fontos, hogy más változást nem okoznak. Ez egy jelentős előny az alacsony minőségű kötőanyagokkal szemben, amelyek más anyagokat is megkötnek, beleértve az értékes tápanyagokat is, amivel csökkentik a takarmány minőségét.

Másrészről ez egy nem visszafordítható változás: amint egy mikotoxint egy nem toxikus metabolittá alakítunk át, az úgy is marad. Harmadrészt a biotranszformáció az egészségi és teljesítménybeli problémák kiváltó okait – a mikotoxinokat – veszi célba, míg egyéb termékek ezt egyszerűen elfedik, hiszen nem csökkentik a mikotoxinok aktivitását.

A negyedik szempont az, hogy a mikotoxinokat inaktiváló enzimek nem foglalnak sok helyet, ami nagyon jól jön a keveréktakarmány összeállításakor, mivel több hely marad egyéb értékes összetevőknek.

Az ötödik érv, hogy ez az egyetlen módja olyan problémák kezelésének, mint a súlyos mikotoxin szennyezettségi szintek vagy egymás hatását felerősítő mikotoxinok együttes jelenléte, amely már viszonylag alacsony koncentrációban is nehézségeket okozhat az állatoknál.

Végül pedig az enzimek egy jól meghatározható mechanizmus alapján inaktiválják a mikotoxinokat, amely – biomarkerekkel mérhetően –

bizonyítottan biztonságos és hatékony, és nem mérgező származékokat eredményez.

Előretekintve, a toxinkötők korának a végét is megtapasztaljuk, mivel az enzimatikus biotranszformáció lesz az elsődleges módszer az állattenyésztésben. A helyszínen elvégezhető tesztek egyre fejlettebbek lesznek és rövid idő alatt számos mikotoxin meghatározását lehetővé fogják tenni. Az ügyfelek azokat a mikotoxin inaktiváló enzimeket fogják beszerezni, amelyekre a tesztek eredményei alapján szükségük lesz. Könnyedén testre fogják szabni a termékeket a telepeken, hogy azok pontosan megfeleljenek az igényeiknek. Ez azt fogja jelenteni, hogy mindig az aktuálisan leghatékonyabb megoldást fogják tudni kiválasztani.

A mai napig csak a BIOMIN három készítménye, a Mycofix® Secure, a BIOMIN® BBSH 797 és a FUMzyme kapta meg az Európai Unió engedélyét, mint „mikotoxinokkal szemben elismerten hatékony anyagok”. Ez azért fontos, mert elismeri és bizonyítja az említett összetevőknek a hatékonyságát és biztonságosságát. Ez a minőségnek egy fontos mércéje, mert így az ügyfelek számára megnyugtató, hogy a takarmány- és élelmiszerláncba bekerülő takarmányadalék valóban működik.

A 2004-ben elindított, évente elkészített BIOMIN Mikotoxin Survey felmérés a világszerte mért mikotoxin szennyezettségi szinteket ismerteti meg a partnerekkel. A felmérés a legfejlettebb vizsgálati módszereket felhasználva, a legnagyobb számú mintát dolgozza fel ezen a szakterületen. Továbbá a legmagasabb analitikai színvonalat képviselő LC-MS/MS technológiával a BIOMIN elindította a Spectrum 380® programot. A program keretében több mint 380 mikotoxint, kötött mikotoxint és egyéb metabolitokat meghatározva a lehető legtisztább képet kapják az ügyfelek a takarmánymintáik mikotoxin tartalmát illetően. Ezek a mérföldkövek egyedülállóak az iparágban!