Csongrád megye északkeleti csücskében, Orosházától 20 km-re található a gazdaság központja és földjei. A cég 850 hektáron gazdálkodik, amihez még 350-et integrálnak. Ez utóbbin teljes körű szolgáltatást (gépi munka, inputanyag-beszerzés, értékesítés) végeznek, ahogy mondják: vetéstől a betakarításig. Főbb növényeik az őszi árpa, őszi búza, napraforgó és a kukorica. Ezek mellett lineárral öntözött hibrid kukoricát és ipari mákot is termelnek. Saját szárítóüzemmel rendelkeznek, s gépesítés terén minden eszköz adott a színvonalas termeléshez.

Hajdú Gábor elmondása szerint öt évvel ezelőtt találkozott a Natur Agro Hungáriával a szaksajtóban és ismerős ajánlások révén, majd személyesen a cég tanácsadója, Sarusi-Kis Róbert is figyelmébe ajánlotta a Natur termékeket. „Végül a megkérdezett közeli gazdák referenciatapasztalata volt egy nagyon komoly indok a termékek kipróbálása mellett. A gazdatársak elmondták azt is, hogy a Natur lombtrágya termőhely- és növényspecifikusabb jellemzőkkel adható ki, mint a korábban használt más termékek. Azt is megerősítették, hogy az évjárat függőséget is jobban kompenzálja” – meséli az ügyvezető. „2011-ben minden növényünkre ezt a tápanyag technológiát vezettük be egy lendülettel, azaz egységesen használtuk a Natur Plasma és Natur Active lombtrágyákat. A Natur Micro talajkondicionálót később, 2013 őszén kezdtük el először alkalmazni. A kijuttatás ajánlott dózisa a lombtrágyák esetében 5 l/ha, a talajkondícionálónál pedig 10 l/ha. Alkalmazásuk sorrendjében legelső a Natur Micro talajkondicionáló, melyet vetés előtt kell a talajba dolgozni; ezt a Plasma, majd az Active követi. A Natur csomag szerei bármilyen anyaggal keverhetők, jól eloszlanak. Gabonákra gyomirtóval, vagy gombaölővel együtt gond nélkül ki lehet juttatni a Natur Plasma-t a március második felétől induló bokrosodáskor; a Natur Active-ot pedig a május eleje-közepe időszaktól várható virágzáskori kalászvédelemmel egy menetben.”

Hajdú Gábor bevallotta azt is, hogy „a technológia bevezetése mellett leginkább a levélanalízis lehetősége szólt. Ez az ellenőrizhetőség volt az egyik döntő tényező, amiért ezt a technológiát választottuk, ráadásul a Natur Agro Hungária saját költségére vállalja ezt a kontrollt. Minden egyes növényből az első Natur Plasma-s kezelés után levélmintát szed, laborba szállítja, és ott azokat bevizsgáltatja. A mintákat együtt szedjük, a laborvizsgálati eredményeket pedig szintén közösen elemezzük ki. Így a második, a Natur Active-os kijuttatásnál már teljesen az adott növényre, illetve táblára specifikus tápelem összetételű lombtrágya kerül.”

„A Natur Micro egyértelmű előnyeként tapasztaltam, hogy sokkal hamarabb lebontja a talajban lévő szár- és gyökérmaradványokat, napraforgó-, és kukoricaszárat, mint korábban az történt. Plusz tápanyagok felvételét is lehetővé tesz az utóvetemény számára, s növényvédelmi szempontból is kicsit egyszerűsíti az életünket, mert pl. a talajban áttelelő különböző károsítóknak csökkenti az életterét is. A Natur Plasma élőalgás biostimulátornak számos pozitív hatása van; az aszálytűrést növeli, elősegíti az intenzívebb növényfejlődést, növeli a zöldtömeget, s ezáltal az asszimilációs felületet; ezeknek köszönhetően nagyobb termést produkál a növény. Az algát a növény a levélen keresztül veszi fel, az ott megtalálja tápláló életterét. A Natur Active egy makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazó lombtrágya, jól összeállítható a levélanalízis alapján, s igazítható az évjárat feltételeihez. A mi területeinken minden évben jelentkezik cink- és magnéziumhiány, de még ezeken a jó talajokon is felléphet meglepő nitrogénhiány, mint ahogy tavaly is jelentkezett.”

Az ügyvezető bevallása szerint „kollégákkal rendezvényeken, vagy akár a táblán is cseréltünk már tapasztalatokat e technológiáról. A régióban több cég is használja a Natur termékeket, van tehát miről beszámolnunk egymásnak. A szerek legnagyobb előnye hogy precíz tápanyagkijuttatás valósítható meg velük, amit adott évjáratban, az adott növényre lehet optimalizálni. Tudom, hogy mi kell a növénynek, mert van róla adatom, jól összeállítható tartalommal.”

„Csak javasolni tudom azoknak, akik gondolkodnak a szerek bevezetésén, bátran vágjanak bele: a befektetett forint tapasztalataim szerint bőven megtérül, jó évjáratban akár többszörösen is. A két lombtrágya együtt nem kerül tízezer forintba hektáronként, ami ugye 2–3 mázsa termény árával lehet egyenértékű. Tapasztalataink alapján a szerek okozta terméstöbblet gabonában átlagosan tíz mázsára tehető. Ilyen megközelítésből többszörös is lehet a haszon.”