Lipécz Levente, sajóvámosi gazdálkodó a Natur Agro technológiát használta a sörárpa-vetés megerősítésére – és a látvány magáért beszél!

"A családi gazdaságunk 250 hektáron termel a Sajó völgyében. Jellemzően kukoricát, napraforgót, búzát és árpát termesztünk. A Natur Agro termékeivel 6 éve kerültünk kapcsolatba a területi képviselőn keresztül – és azóta is folyamatosan használjuk a készítményeiket.

A Natur termékek kedvező hatásai közül elsősorban azt szeretném kiemelni, hogy az aszályos időszakokat a kezelt kultúráink sokkal könnyebben kiheverték, mit ahogy azt a környező területeken, a kezeletlen táblákon láttam más gazdálkodóknál." – hangsúlyozta Lipécz Levente.

"Az én állományom sokkal zöldebb volt a mások által termelt búzához és árpához képest!

A Natur PLASMA-val kezdtük a kísérletezést és ezt a készítményt azóta is folyamatosan használjuk a kalászos kultúráinkban is. Pár éve már a Natur ACTIVE készítményt is alkalmazzuk és levélanalízisre alapozva, különböző adalék elemekkel egészítettük ki a tápanyagutánpótló kezelést."

Natur PLASMA egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget.

A tápelemek növényélettanilag optimális aránya biztosítja a növény zavartalan fejlődését, így az a gyökérzeten keresztül is hatékonyabban jut hozzá a jelen lévő tápanyagokhoz. A Natur Plasma ennek köszönhetően valamennyi növényi kultúrában alkalmazható. Kijuttatása állományban történik, a növény lombozatára permetezve.

Natur ACTIVE egy olyan széleskörű, koncentrált tápanyagösszetétellel rendelkező levéltrágya, amely a növény életéhez szükséges makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazza.

Összesen 13 különböző tápelem található az oldatban, koncentrált mennyiségben.

A növényi kultúrák különböző életszakaszaiban más-más hangsúllyal szerepelnek a különböző tápelemek, ezek helyes aránya és mennyisége komoly befolyással bír a harmonikus, egészséges fejlődésre.

"A levélanalízist nagyon hasznos vizsgálatnak tartom, hiszen így sokkal jobban tervezhető a tápanyagutánpótlás  a növényeknek és a hiánytünetekre is hatékonyabban és hamarabb tudunk reagálni."

"Őszi sörárpát ettől az évtől kezdve termesztünk, mert úgy hallottuk, hogy szigorú agronómiai fegyelem mellett nagyobb jövedelem realizálható ettől a kultúrától, mint ha takarmányárpát termelnénk. Kedvet kaptunk a környező gazdálkodóktól, akiknél már láttuk korábban, hogy szépen boldogulnak a sörárpával a mi térségünkben.

Az őszi sörárpánknak a klasszikus műtrágyákon felül Natur PLASMA-t adtunk, kiegészítésképpen pedig április elején a Natur ACTIVE készítménnyel biztosítottuk, hogy az esetleges tápanyaghiányokat is pótoljuk.

árpa

Lipécz Levente (balra) és a Natur Agro szakembre a sörárpa terepszemléjén, május derekán – fotó: Agroinform.hu

A Natur Agro temékeit az általam tapasztalt kedvező hatásokon felül azért tartom még nagyon hasznosnak, mert a készítmények rendkívül gazdaságos és egyszerű módon juttathatók ki. Nagyon jól keverhetők más szerekkel – például rovarölő-, gombaölő készítményekkel, vagy gyomirtóval. Ennek köszönhetően nem kell többször fordulni a gépekkel és egy menetben ki tudom juttatni a Natur termékeket a szántóföldi permetezőgépemmel.

Idén tervezem, hogy a Natur Agro szárlebontó enzimét is kipróbálom – amelyet a szklerotínia betegséggel szembeni védekezés miatt is fontosnak tartok. Ennek kijuttatásához a gyártó biztosít számunkra egy Natur Jet névre keresztelt kijuttató berendezést is, amellyel a tárcsázással egy menetben, a front hidraulikára csatlakoztatva tudjuk kijuttatni a készítményt.

A göngyöleg-újrahasznosításról is gondoskodik a Natur Agro partnerei számára, amely szolgáltatást mi is örömmel vesszük igénybe évek óta. Megnyugtató érzés, hogy nem kell a kiürült flakonokat a telephelyen tárolni és hasznosnak tartom, hogy az elszállított göngyöleg árát a következő számlán jóváírja a cég.

Úgy gondolom, hogy ez a vállalat valóban tesz a talajmegújításon túl a környezetvédelemért is és a munkájukkal erre a gondolkodásra ösztönzik a gazdálkodókat is."